Sinds 1988

Tuin bestraten

Wilt u uw tuin laten bestraten? Of wilt u een poging wagen om het straatwerk zelf aan te leggen? Dan wilt u ook graag weten wat de kosten hiervan zullen zijn. Bij de Hovenier-Gigant vind u alle informatie over de kosten van het bestraten van uw tuin.

U wilt een strak betegelde voor of achtertuin bij uw nieuwbouw of bestaande woning zodat u nauwelijks tot geen onderhoud meer heeft? Dat kan.

Op deze pagina vindt u alles over een volledige nieuwe tuinbestrating, de kosten per m2 en de werkwijze voor het laten bestraten van uw oude of nieuwe tuin.

Bestraten of herbestraten van uw oprit, terras, of tuin kan met verschillende materialen. De meest voorkomende materialen die gebruikt worden bij een tuinbestrating of herbestrating zijn:

 • Grindtegels
 • Klinkers
 • Betontegels
Keramische tegels aanleg

Wat kost het bestraten van je tuin?

Wilt u uw tuin bestraten? Dan kost dit gemiddeld genomen rond de € 30 euro per m2. Dit bedrag is inclusief de bestrating en de aanleg door de stratenmaker.

De kosten heeft u grotendeels zelf in de hand. Dit komt omdat u de keuze heeft om dure tegels of goedkope tegels te laten aanleggen. Leest u hieronder ons kostenoverzicht van de gemiddelde prijzen per soort van het bestraten van uw tuin.

Soort productGemiddelde prijzen
Stenenbestrating € 14 tot aan € 60 per m2
Grind/ Split als bestrating€ 9 tot aan € 10 per m2
Kosten stratenmaker€ 35 per uur
Klinkers€ 12 tot aan € 18 per m2
Ophogen tuin€ 5 tot aan € 12 per m3
Opsluitbanden€ 5 tot aan € 9 per meter

De ondergrond

Ook de ondergrond waar de tuintegels op gelegd worden is van groot belang. Zo kan de bestrating in cement gelegd worden maar ook op vlak opvulzand.

Of het nu gaat om een klein stukje of een grote tuin de Hovenier-Gigant is de partij als u redelijk goedkoop uit wilt zijn.

Lees hier het overzicht van de kosten voor het bestraten van de tuin.

 Gemiddelde prijzen
Stratenmaker€ 25 – € 35 per uur
Bestraten€ 15 – € 55 per m2
Ophoog- en zand€ 40 – € 60 per 1 m3
Opsluitbanden€ 2 – € 4 per meter

Deze bovengenoemde bedragen zijn voor een tuinbestrating van rond de 30 m2. Nu u een redelijke schatting kunt maken wilt u uiteraard ook de exacte kosten weten voor het bestraten van uw tuin.

Door een vrijblijvende hovenier offerte aan te vragen kunnen wij u exact vertellen hoeveel het bestratingsproject bij u gaat kosten.

Wij adviseren u ook bij andere hoveniersbedrijven een offerte aan te vragen. Op deze manier stelt u zichzelf in de gelegenheid prijzen en voorwaarden met elkaar te vergelijken.

Snel een prijsindicatie? Bereken uw prijs

verhogen-tuin
Bestrating

Kosten bestrating per m2

De prijs van een bestrating wordt in de meeste gevallen per m2 ( vierkante meter ) berekend maar wil nog weleens uiteenlopen.

Zo kan er al bestraat worden vanaf €10,- per m2 maar ook vanaf €60,- per m2.

De kostprijs is geheel afhankelijk van uw eigen wensen en materiaal keuze.

Wij geven u hieronder een goed overzicht van de gemiddelde all-in prijs van de meest voorkomende sierbestrating die gelegd kan worden.

Soort stenenGemiddelde prijzen per m2
Koppelstones€ 10 – € 20
Betonbestrating€ 10 – € 30
Flagstones€ 20 – € 35
Waaltjes€ 25 – € 40
Natuursteen€ 25 – € 55

Herbestrating van oud straatwerk

Als uw huidige oude bestrating is gaan verzakken dan is het laten herbestraten van uw tuin, terras, of oprit echt iets dat uitgevoerd moet worden door een hovenier of stratenmaker.

We zullen u hier alle prijsinformatie verstrekken van een herbestrating per vierkante meter (m2) of per uur:

Wat kost een herbestrating?

Bij een herbestrating ( opnieuw bestrating aanleggen ) komen er verschillende kostenposten om de hoek kijken.

Denkt u hierbij aan:

 • Weghalen van oude tegels.
 • Ophogen van de tuin of oprit.
 • Plaatsen van opsluitbanden.
 • Leggen van nieuwe tegels.

Zie hieronder de kosten van het opnieuw bestraten van uw tuin, oprit, pad of terras:

HerbestratenPrijs per m2
Tuintegels€ 12 – € 45
Kosten stratenmaker*€ 10 – € per m2
€ 25 – € per uur
Verwijderen oude tegels€ 15 per m2
Afvoeren oude tegels€ 20 – € 35 per uur
Ophoog- en voegzand€ 40 – € 50 per m3

Wilt u uw tuin laten herbestraten dan zal u voor de volgende keuzes komen te staan die invloed hebben op de totaalprijs:

1e keuze: Tuin leeghalen

Bij een herbestrating zal eerst de oude tuin leeg gehaald moeten worden.

Hierbij worden oude tegels, gras, bomen en struiken afgevoerd en zorgen wij ervoor dat de gehele tuin wordt geëgaliseerd.

Wilt u zelf graag een handje helpen om kosten te drukken? Dan kunt u vragen aan de stratenmaker of hij alleen uw tuin wilt bestraten en verwijder dan zelf de oude tegels.

Wist u dat u op deze manier wel meer dan €450,- kunt besparen?

2e keuze: Tegels welke soort?

Er zijn verschillende soorten terras tegels te verkrijgen. Hieronder laten wij zien welke tegels dit zijn met de gemiddelde prijs per vierkante meter:

Tuintegel soortM2 prijs
Betonnen tegels laten leggen€ 15 – € 35
Gebakken tegels laten leggen€ 25 – € 45
Natuursteen tegels laten leggen€ 30 – € 65

Ophogen van de tuin

Bij het opnieuw aanleggen van een tuin bestrating is het belangrijk dat de ondergrond stabiel is.

U wilt immers niet dat de stenen gaan verzakken. Het is daarom belangrijk dat u gebruik maakt van een nieuw zandbed ( ophoogzand ).

tuin-laten-ophogen
Ophogen van de tuin

Dit zand zakt namelijk veel minder snel weg. Uw nieuwe bestrating krijgt door het ophoog zand veel meer ondersteuning.

De kosten voor het opnieuw laten ophogen van uw tuin met ophoogzand of voegzand liggen gemiddeld rond de 50 euro per 1 m3.

Tuin laten bestraten met grind

Als alle bovenstaande keuzes nou toch te duur zijn, dan is het bestraten van uw tuin met grind een zeer goed en goedkoper alternatief.

U betaalt gemiddeld 10 euro per m2 minder dan voor het aanleggen van bestrating. Als een stratenmaker grind gaat neerleggen gebruikt hij in de meeste gevallen grindplaten.

Door het plaatsen van deze platen blijft het grind op de juiste plek liggen. Op een m2 gaat rond de 70 kg aan grind ( voor een goed dekkende laag ). Snel een prijsindicatie? Bereken uw prijs.

Stappenplan: Zelf tuin gaan bestraten

Benodigde tijd: 3 dagen.

Wilt u de uitdaging aangaan om zelf uw voor-of achtertuin te bestraten? Lees dan hier hoe u dit het beste kunt doen.

 1. Tuinschets maken

  Als u zelf de bestrating wilt plaatsen dan kunt u op voorhand een tuinschets maken. Zo weet u exact de plaatsen waar de nieuwe tuintegels moeten komen te liggen en welk verband u kunt aanhouden.

 2. Kiezen voor de juiste tuinbestrating

  Bij het uitzoeken van de juiste tuinbestrating is het belangrijk dat u let op uw budget. Ook uw smaak moet een worden met uw huis of terras. Bereken van te voeren goed uit hoeveel stenen u nodig heeft en houd rekening met een snijverlies van 20%

 3. Waarmee moet u beginnen?

  U kunt een start maken met het uitgraven van uw tuin. Het aanbrengen van een zandbed en deze goed te egaliseren. na het vlak maken van de tuin kunt u de opsluitbanden plaatsen.

 4. Tuin eindelijk bestraten

  U kunt beginnen om de tegels van buiten naar binnen te leggen. Dit kan in verband of gewoon recht toe recht aan. Als de bestrating eenmaal ligt dan kunt u de voegen opvullen met voegzand.

Bestraten specialistische klus

Bent u niet handig, heeft u geen tijd of geen zin in deze bestratingsklus? Dan kunt u terecht bij de hoveniers van de Hovenier-Gigant.

Bij het aanleggen van paden van de tuin komt meer kijken dan alleen tegels leggen, grond storten, grond egaliseren, meten, snijden, aanduwen, opvullen, afwerken… niet iedereen kan zijn of haar eigen tuin bestraten.

Gelukkig kunnen wij dit uitstekend voor u verzorgen.

Overigens is de bestrating van uw tuin vaak het mooiste als u uw keus voor stenen ook laat leiden door de uitstraling en de stijl van uw huis.

De laatste tijd zien we steeds meer dat de tuin als verlengstuk van de woonkamer cq keuken wordt gezien.

Uiteraard afhankelijk van de ligging hiervan. Door in de stijl van het interieur van uw huis te blijven, qua materialen en kleuren, wordt het echt één geheel.

Ook hier zullen onze hoveniers u met veel plezier adviseren.

Impregneren van de tuintegels

Wilt u langer plezier hebben van uw tuinbestrating? Dan adviseren wij u om uw nieuwe tuintegels te laten impregneren.

Het impregneren van de tegels zorgt ervoor dat de tegels in de winter niet kapot kunnen vriezen en amper vocht op kunnen nemen.

Ook alg en mos hebben nauwelijks kans om zich aan de tegels te hechten.

Vuil op uw nieuwe bestrating is makkelijk te verwijderen nu deze geïmpregneerd zijn en uw bestrating is de eerste aankomende 5 jaar goed beschermt tegen regen en vorst.

Kosten stratenmaker

Heeft u andere prioriteiten dan het bestraten van uw tuin of het laten aanleggen van een tuin en een overvolle agenda?

Dan zijn er dus al genoeg redenen om de klus uit te besteden aan een goede stratenmaker.

De kosten van een hovenier die alles van bestraten weet rekent een uurtarief van 25 euro tot ongeveer 35 euro per uur.

Een stratenmaker kan ook de klus per m2 berekenen maar dit is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad (legverband) van de klus die u wilt uitbesteden.

De prijzen per m2 voor bestraten zijn gemiddeld 9 euro tot aan 18 euro per m2 gelegde stenen.

tuin-laten-bestraten
Voegen gevuld met voegzand

Meer informatie over een tuinbestrating

Nieuwsgierig geworden naar de exacte prijzen voor het bestraten van uw oude of nieuwe tuin? Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag een hovenier offerte op maat aan. Wij werken met een eigen team aan goed opgeleide en ervaren specialisten.

Voor onze materialen kunnen wij rekenen op onze vaste leveranciers, waardoor wij u een voordelige offerte voor het laten bestraten van de tuin kunnen doen toekomen.

Vragen & Antwoorden

Wat kost een tuin bestraten?

verhogen-tuin

De kosten van je tuin bestraten kunnen behoorlijk uiteen lopen. De kosten zijn afhankelijk van het soort tegel en de moeilijkheidsgraad van het legmotief. Leest u alles over de kosten van het leggen van u nieuwe bestrating op deze pagina.

Kan ik zelf de bestrating leggen?

tuin-laten-afgraven-nieuwbouw

Voor de handige klussers kunt u hier een stappenplan lezen hoe u het best te werk kunt gaan.

Welke tuintegels kan ik het best kiezen?

De keuze voor tuintegels is geheel afhankelijk van wat er bestraat moet worden. Gaat het om het bestraten van een terras, een oprit of een tuinpad. Leest u dan hier voor welke tegels u een keuze kunt maken.

Welke bestrating heb ik nodig voor mijn oprit?

Afhankelijk van uw stijl en de ligging van uw oprit ten opzichte van uw huis kunt u een keuze maken uit de volgende oplossingen die u hier kunt lezen.

Hovenier-Gigant
Hovenier-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!