Sinds 1988

Tuin verbouwen

Uw tuin is natuurlijk het eerste wat mensen zien. Zeker als het om uw voortuin gaat. Een rommelige tuin is daarom een flinke afbreuk van uw gehele woning. De hoogste tijd dus voor een tuinverbouwing!

Maar wat kost het om een tuin te verbouwen? En wat zijn de verbouwingsmogelijkheden? Op deze pagina geven wij u alle antwoorden op deze vragen.

tuin verbouwen
Tuinverbouwing Amsterdam

De gemiddelde tuinaanleg prijzen kunnen erg verschillend uitpakken. Denk hierbij aan bedragen van € 300 tot wel € 15.000,-. Ook zullen de kosten voor het laten verbouwen van uw tuin afhangen van de volgende punten:

 • Wat is het tuinoppervlakte?
 • Hoe ziet uw tuin er nu uit?
 • Welke materialen hebben wij nodig?
 • Welke beplanting wilt u in uw nieuwe tuin?
 • De kosten van onze hovenier
 • Wilt u een vijver, of zwembad met tuinhuisje?

Leest u hier de gemiddelde prijzen voor het verbouwen van uw bestaande tuin:

TuinwerkzaamhedenGemiddelde prijzen
Tuin leeghalen€ 9 tot aan € 14 per m2
Tuin egaliseren€ 5 tot aan € 6 per m2
Beplanting plaatsen€ 8 tot aan € 25 per m2
Bestrating aanleggen€ 40 tot aan € 130 per m2
Hovenier kosten€ 30 tot aan € 45 per uur
nieuw-aangelegde-tuin
Tuin verbouwing Nijmegen

Als u uw tuin verbouwen wilt dan raden wij u aan een goed plan op te stellen. Op deze manier weet u exact wat er moet gebeuren en wanneer. Leest u hier ons stappenplan:

Benodigde tijd: 4 dagen.


Ons stappenplan is als volgt:

 1. Maak een moodboard met beschrijvingen


  Als u nog niet exact weet wat u met uw nieuwe tuin wilt gaan doen, doe dan wat tuininspiratie op op het internet. Plak de mooie tuinplaatsjes uit en plak ze vervolgens op het moodboard. Op deze manier komt u er snel achter welke tuin u mooi vind. Ook heeft de tuinman en de tuinarchitect een goed beeld van de nieuwe tuinaanleg.

 2. Wat is uw budget?


  Zoals u al eerder gelezen heeft kunnen de kosten voor het verbouwen van een tuin aardig oplopen. Het is daarom belangrijk van te voren uw budget te bepalen. U kunt uw keuzes hierop aanpassen zodat u niet over uw eigen budget heen gaat. Wij raden u aan uw budget iets ruimer te nemen dan u zelf denk. Dan kunnen de kosten van de tuinverbouwing alleen aar meevallen.

 3. Wanneer uw tuin laten verbouwen?


  De meeste klanten van ons kiezen ervoor om hun tuin te laten verbouwen in het voorjaar of in het hart van de zomer. Maar de meeste hoveniersbedrijven zitten dan al aardig vol in hun planning. Het is daarom beter om uw tuinverbouwing in de herfst te laten uitvoeren. Zolang het niet vriest is de tuinverbouwing geen enkel probleem.

 4. Kies voor een goede hovenier!


  Als u nu ongeveer weet wat voor nieuwe tuin u wilt, is de laatste stap het kiezen van een goede hovenier. Wij raden u aan om de prijzen van hovenier te vergelijken. Hovenier offertes kunnen namelijk erg uiteenlopen. De goedkoopste prijs is natuurlijk niet altijd de beste!

Bij een verbouwing van je tuin komen er 4 belangrijke elementen naar boven die de meeste sfeer bepalen in de tuin:

Tuinbeplanting

 • De combinatie van de juiste planten in uw tuin: Door de juiste combinatie van planten te combineren creëert u een bijzondere tuin. Zo kunt u gebruik maken van bomen voor hoogte en meer structuur. Vaste planten in plantenbakken kunt u in verschillende kleuren laten plaatsen. Uiteraard moeten de planten wel geschikt zijn voor uw tuin.
 • Seizoengebonden planten: Het is natuurlijk een ideaal plaatje als uw tuin het gehele jaar door groen zou zijn. Kies daarom voor planten en bloemen die het gehele seizoen een soort van bloeiperioden hebben. Een belangrijk aspect is de lichtinval die u tuin beschikt. Dit kan uiteraard per seizoen verschillend wezen.
 • Gras aanleggen: Als u zo goedkoop mogelijk een tuin aanleggen wilt dan is gras een van de beste opties. Echter heeft gras wel wat onderhoud nodig. De gemiddelde prijs van gras aanleggen ligt tussen de € 4 en de € 9 per m2.

Aanleggen van bestrating

 • Tuin egaliseren: Voor dat de voor-of achtertuin bestraat wordt zal deze geëgaliseerd moeten worden. Het bestraten van uw tuin moet natuurlijk wel goed gebeuren. Laat daarom uw tuin van te voren goed egaliseren en uitvlakken, zodat het straatwerk niet verzakt of scheef komt te liggen
 • Waterafvoer aanleggen: Laat nooit de gehele tuin bestraten zodat deze blank komt te staan met regen water. Regenwater moet goed kunnen wegzakken in de grond, dit kan door een waterdrain aan te laten leggen onder het tegelwerk.
 • Welk materiaal voor uw tuin?: Er zijn vele verschillende materialen en tegels die gebruikt kunnen worden voor je tuin. Zo kun je tuintegels laten aanleggen van hout, beton of zelfs natuurteen. Natuurlijk zijn natuursteentegels een stuk duurder dan terrastegels van hout. Natuursteentegels kosten gemiddeld € 35 en € 60 per m2. U kunt ook kiezen voor een combinatie van hout en stenen tegels. Houten tegels kosten gemiddeld tussen de € 18 en € 45 per m2.
 • Schutting laten plaatsen: Wat kost een schutting laten plaatsen? Als u lekker in uw tuin wilt genieten dan zou het vervelend wezen als de hele buurt mee kan kijken. Het plaatsen van een schutting zal u meer privacy geven. De prijzen van een schutting hangen geheel af van welke materialen er worden gebruikt. Maar ook de lengte van de schutting is van groot belang. De prijzen van schuttingen liggen gemiddeld tussen de € 70 en de € 190 per strekkende meter.
 • Poort plaatsen: De meeste klanten van ons laten een poort in hun schutting plaatsen. Dit kan natuurlijk erg handig zijn als achteruitgang. De kosten voor het plaatsen van een poort liggen tussen de € 60 en de € 650,-

Extra tuinaccessoires toepassen

 • Tuinhuis of schuur laten plaatsen: Wilt u meer ruimte om uw tuinspullen op te kunnen bergen? Dan is een schuur of tuinhuisje laten plaatsen een zeer goede optie. De prijs van een tuinhuisje of schuur laten metselen hangt af van het oppervlakte en de grote. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de € 190,- en de € 5.000,-
 • Tuinverlichting laten aanleggen: De juiste verlichting in uw tuin geeft in de avond de perfecte sfeer. Met tuinverlichting kunt u ook in de avond heerlijk genieten van uw tuin.
 • Vijver aanleg: Mocht u een grote tuin hebben dan kunt u overwegen om een grote vijver aan te laten leggen. De prijzen om een vijver aan te laten leggen liggen gemiddeld tussen de € 900 en de € 30.000. De prijzen van een vijver zijn uiteraard afhankelijk van de grote.
Hovenier-Gigant
Hovenier-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!