Meerstammige boom
Willen we een boom planten in onze tuin, dan denken we al gauw aan een statige stam met takken die de hoogte in groeien en bladeren die zich bovenin vormen. Toch hoeft een boom zeker niet op de standaard manier te groeien. Denk bijvoorbeeld eens aan het krentenboompje of de Japanse kornoelje. Deze meerstammige bomen groeien vanaf het begin al met meerdere stammen tegelijk uit de grond en vertakken zich in verschillende richtingen. Dit geeft een unieke draai aan uw tuin.
Waar een eenstammige boom statig en fier oogt, is een meerstammige boom juist speels, wat minder voorspelbaar en sierlijk. Een voordeel van zo’n meerstammige boom is dat u vanwege de meerdere stammen niet al het zicht beperkt. In tegenstelling tot een boom met een enkele dikke stam die nog weleens de neiging heeft in de weg te staan, blijft de ruimte bij een boom met meerdere stammen opener en lichter.
Via Hovenier Gigant vindt u erkende hoveniers die uw meerstammige boom vakkundig voor u kunnen planten. Wilt u eerst wat meer weten? Lees dan op deze pagina meer over:
- Wat een meerstammige boom is
- Hoe meerstammige bomen in de natuur ontstaan
- Voorbeelden van bekende meerstammige boomsoorten
- Onderhoud en verzorging
- Groenblijvend of bladverliezend
- Aandachtspunten
- Voordelen van meerstammige bomen
Wat is een meerstammige boom?
Zoals de naam al aangeeft, heeft een meerstammige boom geen rechte stam als basis, zoals bij een hoogstam boom. Deze boom heeft meerdere stammen die vrijwel direct vanuit de grond vertakken. Hoewel de stammen apart naast elkaar groeien, vormen ze samen één boom. Met een brede, open kroon. Dit maakt de meerstammige boom asymmetrischer en weelderiger dan bomen met een enkele stam.
Meerstammige bomen blijven vaak lager dan hoogstambomen, en hun takken beginnen al op een lagere hoogte. Dit resulteert in een breed bladerdek, dat zorgt voor een speelse en natuurlijke uitstraling in uw tuin. Juist die onvoorspelbare en speelse groeiwijze maakt meerstammige bomen interessant om naar te kijken. Omdat de boom meerdere stammen heeft, ontstaat er een levendig effect dat bij elke boomsoort weer anders kan zijn.
Meerstammige bomen hebben minimaal twee stammen, maar bij sommige soorten kunnen er zelfs drie tot wel acht stammen ontstaan.
Er wordt weleens gezegd dat een meerstammige boom precies tussen een eenstammige boom en een struik inzit. Net als bij een struik heeft de boom geen centrale stam, maar de verschillende dikke stammen zorgen toch voor een boomachtig uiterlijk. Met het voordeel van meer vertakking, een breder bladerdak en meer doorkijk!

Hoe ontstaat zo’n meerstammige boom?
Tegenwoordig worden meerstammige bomen bewust zo gekweekt, omdat er veel vraag naar is. In feite imiteren we de natuur hiermee. Want in de natuur komen meerstammige bomen ook in het bos voor.
Er zijn verschillende redenen waarom dit spontaan in de natuur kan gebeuren:
- Door ouderdom: sommige bomen ontwikkelen op natuurlijke wijze meerdere stammen naarmate ze ouder worden.
- Door beschadiging of vraat aan de zaailing: de boom herstelt zich en vormt dan meerdere stammen.
- Door uitdroging of andere externe invloeden kan de stam zich splitsen en uitgroeien tot een meerstammige vorm.
- In landschapsparken werden boomgroepen vaak bewust zo aangeplant, bijvoorbeeld door tuinarchitect Zocher, om snel een volgroeid effect te krijgen.
Voorbeelden van meerstammige bomen en struiken
Een meerstammige boom of heester komt in vele soorten voor. Hieronder enkele populaire meerstammige heesters en boomsoorten:
- Fluweelboom (Rhus typhina): Groeit vaak vanuit de basis met meerdere takken, wat zorgt voor een weelderige uitstraling. Heeft fluweelachtige takken en in de herfst goudachtige bladeren.
- Krentenboompje (Amelanchier lamarckii): Vormt van nature meerdere stammen en krijgt een sierlijke, open structuur. Bekend om zijn sierlijke witte bloesem in het voorjaar en eetbare bessen in de zomer. In de herfst verkleuren de bladeren prachtig oranje en rood.
- Chinese vernisboom (Koelreuteria paniculata): Heeft de neiging om vanuit de wortels nieuwe stammen te vormen, waardoor hij een brede, meerstammige groeiwijze krijgt. Heeft decoratieve gele bloemtrossen en later blaasvormige zaaddozen.
- Valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos): Groeit vaak met een speelse vertakking van meerdere stammen, wat bijdraagt aan zijn luchtige uitstraling. Een luchtige boom met fijne bladeren die mooi verkleuren in de herfst. De stammen kunnen verrassende vormen aannemen.
- Duivelswandelstok (Aralia elata): Maakt spontaan nieuwe scheuten vanuit de basis, waardoor hij een karakteristieke gelaagdheid krijgt. Heeft opvallende stekels op de stam en een bijzondere, speelse groeiwijze. De uitlopers lijken te ‘wandelen’ door uw tuin.
- Japanse Kornoelje (Cornus kousa): Groeit met een meerstammige structuur die in de winter zijn fraaie schorspatroon goed laat zien. In het voorjaar vol met prachtige, witte bloemen en in de herfst mooie rode bessen. De schors heeft een decoratief patroon.
- Papierberk (Betula papyrifera): Vormt vaak meerdere slanke stammen met afschilferende witte bast, wat zorgt voor een elegant effect. Bekend om zijn witte, afschilferende schors en luchtige bladerdek. Geeft een elegante en lichte uitstraling aan de tuin.
- Perzisch IJzerhout (Parrotia persica): Ontwikkelt zich grillig met meerdere stammen, waardoor hij extra opvallend wordt in de herfst met zijn spectaculaire bladverkleuringen. Een robuuste boom met spectaculaire herfstkleuren en een stam die met de jaren nog mooier wordt.
Een meerstammige boom verzorgen
Het verzorgen van een meerstammige boom vraagt om aandacht voor verschillende aspecten. Ten eerste is het belangrijk om de boom voldoende water te geven. Dit geldt vooral voor drogere periodes, maar wees u zich ervan bewust dat sommige soorten meer water nodig hebben dan andere.
Wat snoei betreft, raden we aan om de bladverliezende meerstammige bomen, zoals bijvoorbeeld het meerstammige krentenboompje, in de winter te snoeien. Dit voorkomt schade door kou en helpt de boom gezond te blijven. Bij groenblijvende bomen kunt u beter niet in de winter snoeien, omdat dit vorstschade kan veroorzaken.
Daarnaast is het verstandig om kleine takjes die op de stam groeien, het zogenaamde ‘wild’, weg te snoeien. Deze takjes onttrekken energie aan de boom, waardoor de hoofdtakken niet optimaal kunnen groeien.
Een ander belangrijk punt is onkruid rondom de boom weghalen. U verwacht het wellicht niet dat wieden impact heeft op uw boom. Maar onkruid kan de voedingsstoffen en energie uit de bodem wegnemen. Door het onkruid regelmatig weg te halen behouden de stammen de voedingsstoffen die ze nodig hebben.
Groenblijvend of bladverliezend?
Groenblijvende en bladverliezende meerstammige bomen bieden beide verschillende voordelen. Hieronder lichten we ze voor u toe.
Groenblijvende bomen behouden het hele jaar door hun bladeren. Dit zorgt voor privacy, ook in de winter. Ze bieden het hele jaar door beschutting, wat vooral in de koudere maanden fijn is. Bovendien hebben groenblijvende bomen minder onderhoud nodig wat betreft het vegen van bladeren. Enkele voorbeelden van groenblijvende meerstammige bomen zijn de Laurierkers en de Buxus. Deze bomen zorgen voor een groene en dichte uitstraling, zelfs wanneer het buiten koud is.
Bladverliezende bomen, zoals de Meerstammige Krent of de Silver Birch, verliezen hun bladeren in de winter. Dit zorgt voor een andere dynamiek in uw tuin. In de zomer creëren bladverliezende bomen vaak een lichte en luchtige sfeer. Ze laten ook meer zonlicht door in de wintermaanden, wat handig is als u wat extra zon wilt. In de herfst kunt u genieten van hun prachtig gekleurde bladeren.

Aandachtspunten bij het planten van meerstammige bomen
Bij het planten van een meerstammige boom raden we aan rekening te houden met het volgende. De meerstammige bomen die niet van oorsprong uit ons klimaat komen, zijn na het planten gevoeliger voor harde wind en kou. Daarom is het verstandig om deze zogeheten exoten niet op een al te winderige plek te planten. Harde wind kan namelijk schade veroorzaken. Plaats de boom als u een exoot kiest daarom bijvoorbeeld aan de achterkant van het huis, waar de boom waarschijnlijk meer beschut zal zijn dan aan de voorkant van de tuin.
Daarnaast is het raadzaam om bij het aanplanten wat speling te nemen voor de (ondergrondse) groei. Hoewel meerstammige bomen over het algemeen vaak minder hoog dan eenstammige bomen groeien, zullen de stammen van de boom en wortels ondergronds na verloop van tijd wel in omvang toenemen. Dus zorg ervoor dat u voldoende ruimte rondom de boom behoudt.
Voordelen van een meerstammige boom
Waarom zou u kiezen voor een meerstammige boom? Naast de unieke uitstraling bieden ze nog meer interessante pluspunten:
- Weerbaarder: Doordat de boom meerdere stammen heeft, is hij vaak minder kwetsbaar in z’n geheel. Als een tak bij een meerstammige boom afbreekt of ziek wordt, blijft de rest van de boom vaak gezond.
- Zeer sierlijk en uniek: Het lijnenspel en de speelse vormen maken een meerstammige boom visueel interessanter om naar te kijken dan een eenstammige boom.
- Meer licht en openheid: De boom blokkeert minder zonlicht en zicht dan een eenstammige boom. Waardoor er meer licht in de tuin blijft. Dit geeft een opener en luchtiger effect.
- Perfect voor natuurlijke tuinen: De trend gaat steeds meer naar weelderige, groene tuinen en weg van strakke, betegelde ontwerpen. Een meerstammige boom past hier perfect bij door zijn organische en speelse uitstraling.
- Direct een vol effect: deze bomen hebben al vanaf jonge leeftijd meerdere stammen en veel blad. U hoeft dus minder lang te wachten tot uw nieuw aangeplante boom tot z’n recht komt.
- Groeit zowel in de hoogte als in de breedte: In tegenstelling tot een eenstammige boom groeit een meerstammige variant niet alleen omhoog, maar ook in de breedte. U vult zo gelijk uw tuin op met groen, met slechts een boom!
Kortom, een meerstammige boom is een prachtige en veelzijdige keuze voor uw tuin!
Wilt u een meerstammige boom aanplanten?
Bij het planten van een meerstammige boom is het belangrijk om een goede plek te kiezen met voldoende ruimte voor de boom om zich in uw tuin te ontwikkelen. (ook ondergronds!) De bodem moet goed doorlatend zijn. Zodat water niet blijft staan. Het is ook aan te raden om de boom door een vakbekwame hovenier aan te laten planten, die ervaring heeft in het tuinonderhoud. Deze vindt u via ons netwerk. Onze hoveniers zorgen ervoor dat de boom op de juiste manier wordt geplant. Met aandacht voor de specifieke eisen van de soort, zodat hij gezond groeit en goed tot zijn recht komt.
Veelgestelde vragen
Meerstammige bomen zijn bomen die uit meerdere stammen of hoofdtakken groeien, in plaats van één enkele stam. Dit kan natuurlijke groei of snoeiresultaten zijn.
Onderhoud omvat regelmatig snoeien om de gezondheid van de boom te behouden, dode of zieke takken te verwijderen en ervoor te zorgen dat de takken goed verdeeld zijn voor een evenwichtige groei.
Nadelen kunnen zijn dat ze kwetsbaarder zijn voor stormschade door hun meerdere stammen en dat ze soms meer onderhoud nodig hebben dan enkelstammige bomen.
De beste tijd om meerstammige bomen te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint, om de boom zo min mogelijk te verstoren.