Sinds 1988

Tuin ophogen

Als u besluit om uw oude tuin op te laten knappen van uw bestaande- of nieuwbouw woning omdat u in uw voor- of achtertuin een terras opnieuw wilt laten bestraten, dan doet u er goed aan om even stil te staan bij de mogelijkheden die u tegenwoordig allemaal heeft.

Soms is het nodig om de oude voor- of achtertuin op te hogen, bijvoorbeeld wanneer u een nieuw terras wilt laten aanleggen  omdat het oude terras verzakt is.

Het is zeer gemakkelijk om even snel te zeggen dat u de tuin wilt laten ophogen voor het opnieuw betegelen.

Dan doet u er goed aan om eerst eens te kijken wat de prijzen hiervan per m2 zijn en op welke manier u het ophogen van de tuin kunt gaan doen.

Op deze pagina zullen wij u alle informatie geven over wanneer, waarmee en waarom u uw tuin kunt laten verhogen inclusief de prijzen.

tuin-laten-ophogen
Ophogen door zand

Wat kost het ophogen van uw tuin?

Als u uw tuin wilt laten ophogen dan kost dit gemiddeld tussen de €400,- en €600,-. De prijs is geheel afhankelijk van het aantal m2 ( vierkante meters ) van de tuin.

Voor het ophogen of verhogen van de verzakte tuin betaalt u voor 1 m2 een gemiddelde prijs van € 10,-. Lees hieronder de tuin ophoog kosten in de tabel:

Uitvoeren van..Gemiddelde prijs per m2
Ophogen met zand en oude tegels terugleggen€ 20,-/ € 25,-
Ophogen met zand€ 10,-

Tuin ophogen kosten

Er zijn een heleboel kosten die worden aangerekend voor een tuin ophoging en tuin weer opnieuw egaliseren.

Eerst en vooral moet u weten wat u precies wilt ophogen. Houd goed in de gaten wat de structuur van de grond inhoudt in de tuin.

In een grond met losse structuur kunt u gemakkelijk het water in de grond laten zakken.

Aan de andere kant als u tuin vooral bestaat uit dicht gelopen grond zal u een andere manier moeten vinden op het grondwater te laten wegzakken.

Houd met de tuin ophogen kosten toch rekening met een gemiddelde prijs van €200,-. Natuurlijk kan hiervan afgeweken worden, daarom is het raadzaam om een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Bij het aanvragen van de kostprijs zullen wij voor u een een berekening maken voor zowel het afgraven als het ophogen van uw voortuin of achtertuin.

Wij zorgen ervoor dat uw verzakte tuin weer recht of aflopend wordt zodat het regenwater makkelijk afgevoerd kan worden en uw tuin niet blank komt te staan met water.

Tuin ophogen met tuinaarde

Een oude tuin of gazon kan door de jaren gemakkelijk enkele centimeters gaan zakken. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan de grote hoeveelheid grondwater die er onderdoor stroomt.

Meestal zal u het zelf niet merken als de tuin stilletjes aan het zakken is. Dit merkt u pas als het helaas te laat is. Een tuin zakt van nature, dit proces kunt u niet tegenhouden.

Een tuin ophogen over gras heen met tuinaarde is de beste oplossing voor het gazon, graszoden en voor de bloemen en planten.

Maar in de meeste gevallen wordt er zand gebruikt omdat dit goedkoper is. We zullen u hier nog wat meer alternatieven geven waarmee de tuin opgehoogd kan worden.

Dit kan met:

 • Zand.
 • Compost.
 • Houtsnippers.
 • Grond.
 • Piepschuim / Tempex.
 • Tuinaarde.

Zoals u kunt zien zijn er dus verschillende materialen waarmee u uw tuin compleet of gedeeltelijk kunt laten ophogen.

Eén van de belangrijkste aspecten van de ophoging en het materiaal is “wat komt er in de tuin te staan?”

Als u graag bloemen en planten wilt kan de tuin niet opgehoogd worden met tempex en zal dit met tuinaarde gedaan moeten worden.

Komen er schuttingen in uw tuin of op het terras te staan of wilt u tuintegels laten leggen dan is het verstandig een wat hardere ondergrond te gebruiken zoals zand of grond.

verhogen-tuin
Ophogen tuin en uitvlakken voor bestrating

Tuin ophogen berekening

Het is heel erg simpel om uit te rekenen hoeveel m3 u nu precies nodig hebt om de tuin te verhogen. Wij van de Hovenier-Gigant spreken van kuub. 1 kuub staat gelijk aan 1000 liter van wat je nu precies nodig hebt.

Om dit juist uit te kunnen rekenen, gaan we alles omzetten in liters.

Bijvoorbeeld voor 1 cm aarde heeft u 10 liter tuinaarde nodig per m2. Voor 3 cm zand heeft u 30 liter vulzand nodig per m2.

Natuurlijk begrijpen wij dat het erg moeilijk kan zijn voor de tuin ophogen berekening te maken, daarom geven wij al het advies dat u nodig heeft om de tuin te verhogen.

terras-verhoging

Terras verhogen

Niet alleen de voor- of achtertuin kunnen uiteraard verhoogd worden doordat deze verzakt zijn. Ook het terras grenzend aan uw woonhuis kan natuurlijk in de loop van de tijd verzakkingen vertonen.

Door een terras deels of geheel op te laten hogen met zand kan het gehele terras opnieuw worden betegeld met tuintegels of terrastegels.

Een mooi egaal terras is natuurlijk een pronk stuk van uw woning en tuin. Wilt u uw terras met hout bekleden dan is zand met worteldoek de beste optie om zo een verhoging te realiseren.

Tips ophogen tuin

Voordat u een plan van aanpak maakt is het goed om een aantal dingen in het achterhoofd te plaatsen.

 1. Welk afwatering systeem in de tuin?
 2. Waarmee wilt u ophogen?
 3. Hoeveel m2 is uw tuin of terras?
 4. Waarover moet er opgehoogd worden?
 5. Waarom ophogen?
 6. Wat komt er in de voor- of achtertuin te liggen?

Zorg dat het water van het huis afloopt en dat het afschot voldoende beschermd is tegen een fikse stortbui. Gebruik alleen goed zand of tuinaarde die u in de winkel kunt kopen.

Koop zeker tuinaarde als u later van plan bent om nog bloemen of struiken te gaan planten op het stuk dat u verhoogd wilt hebben.

De tuin ophogen is een proces dat denkwerk en voorzichtigheid vergt. Het is aan te raden om dit te laten uitvoeren door echte experts in het vakgebied.

Wij kunnen u talloze tips geven voor het ophogen van uw tuin, door onze jarenlange werkervaring. Ook aspecten zoals het ophogen over gras of het verhogen van een nieuwbouw tuin brengt nogal wat vragen met zich mee.

Vrijblijvende prijsopgave

Bent u benieuwd wat het ophogen van uw oude of nieuwe tuinaanleg gaat kosten?

Vraag dan geheel vrijblijvend een prijs bij ons aan om de kosten te kunnen vergelijken en zo goedkoop mogelijk uw tuin naar uw wens te krijgen.

Vult u het offerte formulier in en wij zorgen ervoor dat u binnen 2 dagen de prijsindicatie heeft ontvangen.

Belangrijke vragen en antwoorden

Wat kost een tuin ophogen?

De gemiddelde kosten van het ophogen van uw tuin zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters. Op deze pagina leest u meer over de kosten van het ophogen van uw tuin.

Waarmee kan ik de tuin ophogen?

tuin afgraven kosten

Afhankelijk van de bestaande ondergrond en het te bereiken eindresultaat zijn er verschillende mogelijkheden. Leest u hier waarmee uw tuin opgehoogd kan worden.

Hoe kan ik mijn tuin ophogen?

Uw tuin zelf ophogen is een hele klus, zeker als het gaat om een grote tuin. Op deze pagina leest u alle informatie over de wijze waarop uw tuin kan worden opgehoogd.

Hovenier-Gigant
Hovenier-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!