Sinds 1988

Tuin nieuwbouw

Gefeliciteerd met de aankoop van uw nieuwe woning! Er zijn veel dingen die op u afkomen qua regelwerk en wij ontzorgen u graag. Op deze pagina nemen we u in mee in het gehele proces. Van de begrote kosten tot het uiteindelijke resultaat.

Tuin ideeën

Uiteraard willen wij u ook meenemen in de verschillende ideeën qua tuin voor uw nieuwbouwwoning. Uiteindelijk zal de focus op deze pagina liggen op de gemiddelde tuin. Dit helpt u voor het maken van een juiste begroting.

Onderstaand vindt u 3 projecten die wij hebben uitgevoerd. Het is een nieuwbouwtuin in Amsterdam, een nieuwbouwtuin in Rotterdam en een nieuwbouwtuin in Groningen.

Kleine nieuwbouwtuin in Amsterdam

Een project uit begin 2024. Wij kregen de opdracht om vanuit een nieuwbouwproject in Amsterdam enkele tuinen te maken. Onder andere deze tuin, klein maar fijn zeggen we. De kosten zaten hem vooral in de aanschaf van de planten. Exclusief de planten heeft dit €1.100 gekost, inclusief de btw!

Nieuwbouwtuin te Rotterdam

Ook in Rotterdam zijn ze begin 2024 gestart met het opleveren van nieuwbouwhuizen. Dit project met keramische 90 x 90 tegels, kunstgras en staptegels is één van de meest voorkomende projecten. Het is relatief simpel, goedkoop en zorgt voor een mooi aanzicht. Wat dit heeft gekost? Ongeveer €2300,- exclusief de materialen.

Luxe nieuwbouwtuin in Groningen

Begin 2022 kregen we de opdracht om een luxe tuin in Groningen te creëren. Niet alleen was veel groen een noodzaak, maar ook moest er een zwembad in de tuin. Het totale project, inclusief het zwembad, kost ongeveer €27.000 euro.

Nieuwbouw tuin idee van Jouke

U wilt in uw tuin de kliko’s het liefste niet in het zicht hebben. Onze eigenaar Jouke de Groot heeft hier iets op bedacht tijdens het project in Rotterdam. Zoals hier te zien is zijn er twee aparte stenen gemaakt (zie pijl). Op deze stenen kunnen de kliko’s gemaakt worden. Om kosten te besparen hebben wij de eigenaar van dit huis het advies gegeven om zelf een goedkopere schutting te kopen en deze ervoor te zetten. Op deze manier worden de kliko’s mooi afgeschermd en zijn de niet zichtbaar als u in de woonkamer zit.

Kosten aanleggen tuin nieuwbouw

Omdat we veel aanvragen binnenkregen voor de begrote kosten van een nieuwbouwtuin willen wij u alvast op weg helpen. Er zijn natuurlijk veel vragen die vooraf gesteld worden zoals:

 1. Wat zijn de afmetingen van uw tuin? Het totaal aantal vierkante meter is belangrijk om een prijs te maken.
 2. Levert u zelf de materialen, zoals steen of gras, aan of moeten wij dit regelen?
 3. Op welke termijn moet het gebeuren?

Op basis van het bovenstaande kunnen wij een inschatting maken. Maar, laten we eens een gemiddelde begroting maken. Gemiddeld bent u voor een tuin, exclusief materialen, ongeveer €1.200 euro kwijt. Onderstaand vindt u een voorbeeld factuur van een nieuwbouwtuin van 10×5 meter.

Voorbeeldfactuur

Hovenier-Gigant

Factuur #: 123
Aanmaakdatum: 01-03-2024
Vervaldatum: 15-03-2024
Hovenier-Gigant
Kwikstaartlaan 42
Zeist/Heel NL
085 4015 293
Klant X
Rotterdam
06 12346789
Betalingsmethode Betaaltermijn
Overschrijving 14 dagen
Dienst Kosten
Zand en grond
Omschrijving: Afvoeren van bouwgrond en vervangen door schoon zand. Daarnaast het aanbrengen van verrijkte tuinaarde voor borders en gazon.
Alle grondstoffen zijn stelposten/indicatie dus kan wat afwijken. Hier zit in:
 • 1 keer arbeid aanleg
 • 7,00 ton aanvoer zand
 • 4,00 ton aanvoer grond
 • 10,00 ton afvoer grond
 • 3 stuks knijperauto per uur voor aanvoer en afvoer
 • 1 stuks zelfladende dumper
 • 1 dag kraan met trailer
€1073,35
Aanleg bestrating
1 keer arbeid aanleg
1 keer bandenzaag
1 dag trilplaat
1 stuks bekerzand 25kg
1 dag zaagtafel
€825,82
Totaal exclusief BTW: €1899,17
BTW (21%): €398,83
Totaal inclusief BTW: €2298,-

Wat kan er tegenvallen bij een project van een nieuwbouwtuin?

Bij het aanleggen van een nieuwbouwtuin is er altijd sprake van een andere grond. De ene nieuwbouw tuin in Brabant kan veel veen hebben, de andere tuin in Groningen kan juist hele goede grond bevatten. Maar uiteraard kan het ook andersom voorkomen. Voor een hovenier is dit dus lastig te beoordelen van een afstand. Wij, van de Hovenier-Gigant, vinden het dan ook altijd belangrijk om vooraf langs te komen om de tuin te bekijken voor een mooie tuinaanleg.

Het tuinproject in Rotterdam, waar u de bovenstaande foto’s en factuur van vindt had bijvoorbeeld wat dingen die anders liepen dan gepland. Zoals het afgraven van de grond, de grond was voornamelijk veen en klei. Dit zakte heel snel, waardoor er veel meer kuub zand bij moest dan vooraf ingeschat. Het afgraven van de grond kan dus invloed hebben op de uiteindelijke offerte.

Vaak is de grond namelijk verstoord tijdens de bouw van uw huis. Dit komt de bodemstructuur niet ten goede en om dit te verbeteren moet er een verbeterde drainage komen. Het doel hiervan is om te voorkomen dat water zich ophoopt en problemen veroorzaakt.

Welke methoden van drainage zijn er?

De juiste methode hangt af van de behoefte van het desbetreffende giet. Er zijn drie veel voorkomende methoden:

 1. Ondergronds: Hierbij worden buizen of drainagegoten onder de grond geïnstalleerd om het water af te voeren naar een geschikte afvoerlocatie. Vaak wordt dit bij een nieuwbouwproject direct al aangesloten.
 2. Grondverbetering: Hierbij wordt de bodemstructuur verbetert door het toevoegen van bijvoorbeeld compost om de waterdoorlatendheid te verbeteren.
 3. Hellingen: Het creëren van hellingen of greppels wordt gebruikt om water weg te halen uit gebieden waar het water zich kan ophopen.

Opsluitbanden

Daarnaast wordt er vooraf een inschatting gemaakt van het aantal opsluitbanden dat nodig is. Uiteraard is dit afhankelijk van de tegels, het formaat van de tegels en de tuin zelf. Wij maken vaak gebruik van een gemiddeld aantal, dit kan ook wel eens afwijken.

De planning van uw nieuwbouwproject

Tijdens de oplevering van de sleutel zal de nieuwbouw opgeleverd worden met enkel grond in de tuin. Let erop dat aannemers verplicht zijn een pad in uw nieuwbouw tuin aan te leggen naar de voordeur. Dit pad zorgt ervoor dat u niet altijd met grond naar binnen stapt. Maar, voordat u de oplevering heeft moet er eigenlijk al een hovenier geregeld zijn. Tijdens de oplevering kunt u dan met de hovenier de tuin in om het exacte bedrag te bepalen.

Zonlicht en schaduw

Voor velen is het bij een nieuwbouwwoning onbekend hoelaat de zon exact uit de tuin verdwijnt. Echter, dit is belangrijk om te weten mocht u planten in de tuin willen. Analyseer daarom de beweging van de zon gedurende de dag om te weten te komen welke delen van de tuin veel zonlicht of schaduw hebben. Met deze informatie kunt u samen met de hovenier het perfecte gedeelte voor de bloemen of planten uitkiezen!

Schutting laten plaatsen in nieuwbouwtuin

Negen van de tien nieuwbouwtuinen worden zonder schutting opgeleverd. Er zijn verschillende soorten schuttingen, zoals een composiet schutting, aluminium, kunststof of houten schutting. Wij helpen u graag met het maken van de keuze. Onderstaand enkele voordelen en nadelen per schutting op een rij.

Overzicht van Schuttingen
Soort Schutting Voordelen Nadelen Prijs per strekkende meter
Houten Schuttingen (Grenen en vuren) Relatief goedkoop, makkelijk te bewerken Regelmatig onderhoud nodig, vatbaar voor rot en insectenschade €15 – €40
Houten Schuttingen (Hardhout) Duurzamer, bestand tegen weersinvloeden, minder onderhoud nodig Duurder €45 – €100
Composiet Schuttingen Duurzaam, onderhoudsarm, weerbestendig, lange levensduur Hogere aanschafprijs, beperkte keuze in kleuren en stijlen €60 – €120
Kunststof Schuttingen Onderhoudsarm, weerbestendig, lange levensduur Kan minder natuurlijk ogen, hogere initiële kosten €42 – €100
Metalen Schuttingen Zeer duurzaam, onderhoudsarm, bestand tegen weersinvloeden Kan duur zijn, minder privacy in sommige ontwerpen €52 – €150
Betonnen Schuttingen Zeer duurzaam, onderhoudsarm, goede geluidsisolatie Kan duur zijn, zware installatie, minder esthetische flexibiliteit €38 – €120
Gaas- en Rasterwerk Schuttingen Goedkoop, eenvoudig te installeren, bevordert plantengroei Biedt minder privacy, kan minder stevig zijn €7 – €30
Bamboe Schuttingen Natuurlijke uitstraling, snel hernieuwbare bron, lichtgewicht Kan minder duurzaam zijn dan andere materialen, vereist onderhoud €28 – €60
Groenblijvende Schuttingen Natuurlijke uitstraling, verbeterde biodiversiteit, geluidsisolatie Vereist regelmatig onderhoud, kan tijd kosten om te groeien €11 – €50

Dit zijn inschattingen van prijzen. De exacte prijzen ontvangt u na een offerte aanvraag.

Antraciet betonsysteem 21 planks Caballerowood

Schutting laten plaatsen voor het hele blok

Nieuwbouwwijken worden regelmatig in totale blokken opgeleverd. Om de blokken hetzelfde te houden wordt er vaak gekozen om eenzelfde schutting te kiezen. Het kopen van een schutting met de buren is ook veel voordeliger. Het kan wel tot 22% schelen! Onderstaand een project die we eind mei 2024 hebben opgeleverd!

Gratis offerte?

Wij staan voor u klaar om u te helpen met de begroting of het maken van een offerte op maat. Hiervoor kunnen wij gebruik maken van partners indien het druk is, u merkt hier niks van behalve dat één van onze partners het project op zich neemt.

Wat te doen met nieuwbouw tuin?

Zodra u de afmetingen van uw tuin weet kunt u een offerte opvragen. Het is goed om offertes te vergelijken omdat er veel verschil zit in prijzen per hovenier. Hou rekening ermee dat het afgraven en de materialen vaak de duurste kostenpost is.

Hoelang duurt een nieuwbouw tuin aanleggen?

Dit verschilt per grootte van de tuin. Gemiddeld genomen zijn we hier ongeveer 4 werkdagen mee bezig.

Wat kost een nieuwbouwtuin?

Een gemiddelde nieuwbouwtuin kost ongeveer €2.500 euro. Het is wel verschillend qua gebruik van producten. Een 60×60 tegel is bijvoorbeeld goedkoper dan een 90×90 tegel.

Hovenier-Gigant
Hovenier-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!