Sinds 1988

Vijver aanleggen

Als u een kleine of grote vijver wilt aanleggen in uw tuin dan kan dit op verschillende manieren. De makkelijkste manier is een gat graven, vijverfolie gebruiken en het gat vullen met water!

Maar wilt u op de juiste manier een vijver aanleggen dan is dit een flinke klus. In de meeste gevallen zal de tuin aangepast moeten worden om de vijver de juiste indruk te laten geven in uw tuin. Denkt u aan het aanpassen van de tuinbestrating of het aanpassen van het houtenterras.

De basis van een vijver aanleggen begint vaak bij het tekenen van het juiste vijverontwerp.

We zullen u op deze pagina stap-voor-stap laten zien hoe u zelf een vijver kunt aanleggen en wat de kosten zijn om dit te laten doen door onze hoveniers.

aanleggen-vijver
Vijveraanleg in Amsterdam

Vijver aanleggen: wanneer is de beste tijd?

Wanneer is het de beste tijd van het jaar om een vijver aan te laten leggen? Wij als erkende hoveniers kunnen u vertellen dat dit in het voorjaar is. Maart, April en soms Mei zijn de beste maanden om een vijver te realiseren. In sommige gevallen leggen wij vijvers aan in het najaar zoals September of Oktober.

In het najaar zullen wij de vijverplanten nog niet plaatsen. Dit doen wij pas weer in het voorjaar.

Hoe leggen wij een vijver aan?

We zullen u hier stap-voor-stap een overzicht geven hoe onze hoveniers een vijver in uw tuin aanleggen:

Benodigde tijd: 6 dagen.

Leest u hier ons stappenplan van de juiste vijveraanleg

 1. De juiste volgorde


  Welke werkzaamheden moeten als eerste gebeuren, voordat we beginnen met het aanleggen van de vijver? Moeten onze tuinmannen eerst nog ruimte maken en bomen weghalen of heeft u al een prachtige plek voor uw nieuwe vijver? Ook kan het voorkomen dat wij de bestaande bestrating moeten aanpassen en de elektra leidingen moeten veranderen. Een goed begin is het halve werk.

 2. Welke soort vijver laten plaatsen?


  Er zijn veel verschillende keuzes als we het gaan hebben over de juiste vijver laten plaatsen en ingraven in uw tuin. Denk hierbij aan een vijver met vissen of een vijver met planten. Erg populair op het moment zijn de zwemvijvers. Er zit een groot verschil in de kosten van een vijver die kant en klaar ingegraven kan worden of een vijver die geheel zelf ontworpen is.

 3. Ingraven van de vijver


  Voordat wij een vijver kunnen plaatsen zal deze geheel of gedeeltelijk ingegraven moeten worden. Het graafwerk wordt grotendeels met een kleine graafmachine uitgevoerd. Echter wordt er met de hand de kleinere graafwerkzaamheden voorbereid zoals de afwatering van het grondwater en de voorbereidingen van de vijverpompen.

 4. Vijverbak of vijverfolie gebruiken?


  Bij een eigen vijverontwerp zullen wij gebruik maken van vijverfolie. Wilt u een standaard vijver dan kunnen wij ook gebruik maken van een plastic vijverbak. Het plaatsen van een vijverbak is goedkoper en sneller klaar. Echter kan een zelf ontworpen vijver er natuurlijker uit komen te zien.

 5. Afwerking van de vijver


  Om de vijver af te werken zijn er vele mogelijkheden. Denk hierbij aan stenen, planten, een waterval of bestrating. Hoe meer waterplaten er geplaatst worden hoe natuurlijker de nieuwe vijver er uit komt te zien.

Laat een vijver aanleggen zonder hoofdpijn

Als u wilt dat er professioneel gewerkt wordt dan zal er dus anders gewerkt moeten worden zoals hierboven vermeld is. Vijveraanleg is iets waar u zichzelf in moet verdiepen zeker als het gaat om de kosten.

Kijk bijvoorbeeld in tuinmagazines of ga eens naar een tuincentra of vijvercentra om meer informatie in te winnen over een tuinaanleg met een vijver.

Ook kleine ondiepe vijvers zijn tegenwoordig erg in trek. Doordat het aanleggen snel gaat en het niet al te duur is kiezen veel van onze klanten dit soort waterpartijen.

aanleg tuinvijver
Tuinvijver

Wat voor vijver wilt u?

Als u een vijver laten aanleggen is het belangrijk te weten welke soort vijver u in uw tuin wilt laten aanbrengen.

We zullen u hier een paar voorbeelden geven van verschillende soorten vijvers voor in de tuin:

 • Tuinvijver.
 • Koivijver.
 • Zwemvijver.
 • Strakke vijver.
 • Ronde vijver.
 • Vierkante vijver.

Als u uiteindelijk de keuze heeft kunnen maken welk soort vijver u aan wilt laten leggen dan kunnen we nu gaan kijken waar u rekening mee dient te houden.

 • Welke materialen gaan we gebruiken?
 • Hoe groot wilt u de vijver hebben en hoe diep?
 • Wilt u een plastic bak of één van beton?
 • Kiest u een vijver met of zonder pomp?

Dit zijn allemaal vragen die invloed hebben op de kosten van het aanleggen van uw nieuwe vijver. Als u als voorbeeld kiest voor een koivijver dan zou dit prima staan bij een Japanse tuinaanleg. De bedoeling van vijveraanleg is dat het gecombineerd moet worden met uw bestaande tuin.

Althans dat is wel het mooist. Zonder dat uw tuin geheel gerenoveerd hoeft te worden.

Materialen vijveraanleg

Ook in de overige materialen zijn er verschillende mogelijkheden. Denkt u hierbij aan:

 • Vijverfolie.
 • Gemetselde betonblokken.
 • Op maat gevormde vijvers.

Bij het aanleggen van een vijver is één van de belangrijkste aspecten de folie die u wilt gebruiken. Hier zijn verschillende diktes in en er is tegenwoordig ook een rekbare rubber folie.

Ook kan u kiezen voor een polyester of kunststof bak die voorgevormd is.

Wat nog meer?

U heeft de belangrijkste keuzes van de vijveraanleg al gemaakt. Nu kunt u gaan denken hoe de vijver aangelegd gaat worden en hoe lang u wilt genieten van de nieuw aangelegde vijver.

Als u een heldere vijver wilt zal u ook aan de volgende onderwerpen moeten gaan denken om deze helder te houden:

 • Onderhoud van de vijver.
 • Afwerking vijverranden.
 • Vijverfilter gebruiken of juist niet.
 • Ligging van de vijver.
 • Elektra voor de verlichting.

Zelf doen of uitbesteden?

Een vijver aanleggen is toch even wat meer werk dan u uiteindelijk denkt.

Als u een mooie vijver wilt dan is er een goede voorbereiding nodig dat u uiteindelijk terug zult vinden in het kostenplaatje.

Wij raden dan ook niet aan om de complete tuinvijver zelf te gaan aanleggen en de vijveraanleg professioneel uit te laten voeren door een hoveniersbedrijf.

vijver aan laten leggen
Vijver aanleggen

Prijzen vijveraanleg

De prijzen van een vijver laten aanleggen variëren en zijn zeer afhankelijk van verschillende factoren. Neem bijvoorbeeld een zwemvijver die veel duurder is dan een vis- of koivijver.

Een zwemvijver heeft veel onderhoud nodig in tegenstelling tot een visvijver. De kosten voor een vijver aanleggen liggen gemiddeld tussen de € 7,- en de € 30,- euro per m2.

Als u interesse heeft om exact de prijzen voor het aanleggen van uw waterpartij te willen ontvangen kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.

Op deze manier kunt u de prijs vergelijken met andere aanbieders en bespaart u flink op het kostenplaatje.

Onderhoud van uw vijver

Het onderhoud van een vijver is iets wat veel mensen tegenhoudt om er één aan te schaffen.

Wij hebben daar een oplossing voor, met de juiste pomp en soort groen dat uw vijver in balans houdt, schiet het onderhoud aan de tuin al een eind op.

Door één keer per half jaar uw vijverfilter schoon te maken zal uw water helder blijven en zal er geen alg groei voorkomen. Door het juiste filter toe te passen houdt u uw vijver geheel schoon en kunt u hier het gehele jaar van genieten.

Verder is het van belang dat u op tijd het slib uit de vijver verwijderd en als u planten in uw vijver heeft deze regelmatig snoeit.

Strakke vijver

Een trend binnen de tuininrichting die wij de laatste tijd steeds vaker zien terugkomen is de strakke vijver van beton. Klanten hoeven niet altijd meer een grillige vijver maar hebben liever een recht toe recht aan strakke vijver.

Wij kunnen hierin voorzien en hebben verschillende voorbeelden voor u maar in de meest voorkomende gevallen wordt deze uit betonblokken of beton gemaakt.

Wij werken de strakke poel af met het materiaal dat u wenst. Zo past dit stukje design in praktisch elke tuin.

zwemvijver
Zwemvijver aanleg

Zwemvijver

Nog een trend die vrij nieuw is: “de zwemvijver”. Deze term laat weinig te raden over. De zwemvijver is de nieuwe trend in de mogelijkheden van vijvers.

Dit is een poel die er uit ziet als een standaard oplossing met het voordeel dat u erin kunt zwemmen. Hartstikke leuke voor de kinderen, kleinkinderen en uzelf.

Gemetselde vijver

Wilt u een ronde- of vierkante vijver? Dan kunnen deze in beide gevallen gemetseld worden. Een vijver laten metselen is altijd meer werk dan uitgraven en een stukje vijverfolie neerleggen.

Een gemetselde vijver staat vaak een stuk steviger en gaat langer mee. Belangrijk is dat de vijver aan de binnenzijde waterdicht wordt afgesmeerd met een cementgebonden specie.

De kosten van een gemetselde vijver worden berekend met een vaste prijs of een uurtarief. Wij berekenen vaak een uurtarief als de vijver rond is of veel randen en kantjes heeft.

Vijveronderhoud

Ook een vijver heeft onderhoud nodig en is zeer belangrijk. Welke taken komen hierbij regelmatig om de hoek kijken?

 • Vul de vijver ( of dit nu een zwemvijver is of een vijver met vissen ) regelmatig met schoon kraanwater bij. Grond of hemelwater is niet geschikt om de vijver bij te vullen en is te zuur voor de vissen.
 • Houd de vijver helder door een goed filter aan te brengen. Maak het filter regelmatig schoon zodat de vijver helder blijft en de planten een goede zuurstof opname hebben.

Offerte aanvragen

Vraag bij ons een vrijblijvende offerte aan voor elk van bovenstaande mogelijkheid.

Weet u wat uw wensen zijn, vul dan het offerteformulier duidelijk in. Vergeet ook niet de gewenste afmetingen te vermelden.

U heeft binnen enkele dagen het kostenplaatje ontvangen voor het laten aanleggen van uw nieuwe vijver in uw tuin. Mochten er vragen zijn over het offerte formulier dan nemen wij uiteraard nog contact met u op.  

Het is uiteraard onze wens u een offerte te doen toekomen die helemaal aan uw wensen en eisen voldoet van uw vijver aanleggen.

Vragen & Antwoorden

Wat kost een vijver aanleggen?

tuin-aan-laten-leggen

De gemiddelde kosten voor het aanleggen van een vijver zijn geheel afhankelijk van welke soort vijver u kiest en de grootte ervan. Leest uw alles over wat het aanleggen van een vijver kost op deze pagina.

Waar vijver plaatsen?

Een vijver wordt in de meeste gevallen aan de zijkanten van de tuin aangebracht hierdoor behoudt u meer loop oppervlakte in de tuin en kunt u evengoed een grote vijver creëren. Leest u hier alles over het plaatsen van een vijver en de kosten ervan.

Wat is er nodig om een vijver aan te leggen?

Dat is geheel afhankelijk van waar de vijver in de tuin wordt aangelegd, de afmeting en de functie. Leest u hier de mogelijkheden die wij u bieden.

Hovenier-Gigant
Hovenier-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!