Vijver aanleggen

Als u een kleine of grote vijver aanleggen wilt in uw tuin dan kan dit op verschillende manieren. De makkelijkste is een gat graven vijverfolie gebruiken en vullen met water!

U zou kunnen overwegen de vijveraanleg zelf op deze manier aan te pakken maar is dit wel een goede manier om een vijver aan te leggen?

We zullen u op deze pagina een handje op weg helpen door u wat meer informatie te verstreken over de materialen en de kosten van de complete aanleg van een grote en kleine vijver.

Leest u snel verder en vind alles over de gemiddelde prijzen van een vijver aanleggen in uw tuin.

aanleggen-vijver

Laat een vijver aanleggen zonder hoofdpijn

Als u wilt dat er professioneel gewerkt word dan zal er dus anders gewerkt moeten worden zoals hierboven vermeld is. Vijveraanleg is iets waar u zichzelf in moet verdiepen zeker als het gaat om de kosten.

Kijk bijvoorbeeld in tuinboekjes of ga eens naar een tuincentra of vijvercentra om meer informatie te kunnen inwinnen over een tuinaanleg met een vijver.

Ook kleine ondiepe vijvers zijn tegenwoordig erg in trek. Door een snelle aanleg en een niet al te dure prijs kiezen veel van onze klanten dit soort waterpartijen.

Snel een prijsindicatie?

Wat voor vijver wilt u?

Als u een vijver aanleggen wilt is het belangrijk te weten welke soort vijver u in uw tuin wilt laten aanbrengen.

We zullen u hier een paar voorbeelden geven van verschillende soorten vijvers voor in de tuin:

 • Tuinvijver
 • Koivijver
 • Zwemvijver
 • Strakke vijver
 • Ronde vijver
 • Vierkante vijver

Als u eindelijk de keuze heeft kunnen maken van welke soort vijver u wilt aan laten leggen dan kunnen we nu gaan kijken naar het vijver aanleggen project.

 • Welke materialen gaan we gebruiken?
 • Hoe groot wilt u de vijver hebben en hoe diep?
 • Wilt u een plastic bak of een van beton?
 • Kiest u een vijver met of zonder pomp?

Dit zijn allemaal vragen die invloed hebben op de kosten van het aanleggen van uw nieuwe vijver. Als u als voorbeeld kiest voor een kooivijver dan zou dit prima staan bij een Japanse tuinaanleg. De bedoeling van vijveraanleg is dat het gecombineerd moet worden met uw bestaande tuin.

Zonder dat deze geheel gerenoveerd hoeft te worden.

Materialen vijveraanleg

Ook in de overige materialen zijn er verschillende mogelijkheden. Denkt u hierbij aan:

 • Vijverfolie
 • Gemetselde betonblokken
 • Op maat gevormde vijvers

Bij het aanleg van een vijver is een van de belangrijkste aspecten de folie die u wilt gebruiken.

Hier zijn verschillende diktes in en is er tegenwoordig ook een rekbare rubber folie. Ook kan u kiezen voor een polyester of kunststof bak die voorgevormd is.

Wat nog meer?vijveraanleg

U heeft de belangrijkste keuzes van de vijveraanleg al gemaakt en u kunt nu gaan denken hoe de vijver aangelegd gaat worden en hoe lang u wilt genieten van de nieuw aangelegde vijver.

Als u een heldere vijver wilt zal u ook aan de volgende onderwerpen moet gaan denken om deze helder te houden:

 • Onderhoud van de vijver
 • Afwerking vijverranden
 • Vijverfilter gebruiken of juist niet
 • Ligging van de vijver
 • Elektra voor de verlichting

Zelf doen of uitbesteden?

Een vijver aanleggen is toch even wat meer werk dan u uiteindelijk denkt. Als u een mooie vijver wilt dan is er een goede voorbereiding nodig wat u uiteindelijk terug zult vinden in het kostenplaatje.

Wij raden dan ook niet aan om de complete tuinvijver zelf te gaan aanleggen en de vijveraanleg professioneel uit te laten voeren door een hoveniersbedrijf.

vijver aan laten leggen
Snel een prijsindicatie?

Prijzen vijveraanleg

De prijzen van een vijver laten aanleggen willen nog wel eens variëren en zijn zeer afhankelijk van verschillende factoren. Neem bijvoorbeeld een zwemvijver die veel duurder kost dan een vis of kooivijver.

Een zwemvijver heeft veel onderhoud nodig in tegenstelling tot een visvijver.

De kosten voor een vijver aanleggen liggen gemiddeld tussen de € 7 en de € 30 euro per m2.

Als u interesse heeft om exact de prijzen voor het aanleggen van uw waterpartij te willen ontvangen kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.

Op deze manier kunt u de prijs vergelijken met andere aanbieders en bespaart u flink op het kostenplaatje.

Onderhoud

Het onderhoud van een vijver is wat veel mensen tegenhoudt om er één aan te schaffen. Wij hebben daar een oplossing voor, met de juiste pomp en soort groen dat uw vijver in balans houdt, schiet het onderhoud aan de tuin al een eind op.

Door het een keer per half jaar uw vijverfilter schoon te maken zal uw water helder blijven en zal er geen alg groei voorkomen.

Wie wilt er nou dat het vijverwater groen word? Door het juiste filter toe te passen houd u uw vijver geheel schoon en kunt u hier het gehele jaar van genieten.

Strakke vijver

Een trend binnen de tuininrichting die wij de laatste tijd steeds vaker zien terugkomen is de strakke vijver van beton. Klanten hoeven niet altijd meer een grillige vijver maar hebben liever een een recht toe recht aan strakke vijver.

Wij kunnen hierin voorzien en hebben verschillende voorbeelden voor u maar in de meest voorkomende gevallen wordt deze uit betonblokken of beton gemaakt.

Wij werken de strakke poel af met het materiaal dat u wenst. Zo past dit stukje design water in praktisch elke tuin.

zwemvijverZwemvijver

Nog een trend die vrij nieuw is: “de zwemvijver”. Deze term laat weinig te raden over. De zwemvijver is de nieuwe trend in de mogelijkheden van vijvers. Dit is een poel die er uit ziet als een standaard oplossing met het voordeel dat je erin kunt zwemmen.

Hartstikke leuke voor de kinderen, kleinkinderen en uzelf.

Gemetselde vijver

Wilt u een ronde of vierkante vijver? Dan kunnen deze in beide gevallen gemetseld worden. Een vijver laten metselen is altijd meer werk dan uitgraven en een stukje vijverfolie neerleggen. Een gemetselde vijver staat vaak een stuk steviger en gaat langer mee.

Belangrijk is dat de vijver aan de binnenzijde waterdicht word afgesmeerd met een cementgebonden specie.

De kosten van een gemetselde vijver worden berekend met een vaste prijs of een uurtarief. Men berekend vaak een uurtarief als de vijver rond is of veel randen en kantjes heeft.

Vijveronderhoud

Ook een vijver heeft onderhoud nodig en is zeer belangrijk. Welke taken komen hierbij regelmatig om de hoek kijken?

 • Vul de vijver ( of dit nu een zwemvijver is of een vijver met vissen ) regelmatig met schoon kraanwater bij. Grond of hemelwater is niet geschikt om de vijver bij te vullen en is te zuur voor de vissen.
 • Hou de vijver helder door een goed filter aan te brengen. Maak het filter regelmatig schoon zodat de vijver helder blijft en de planten een goede zuurstof opnamen hebben.

Offerte aanvragen

Vraag bij ons een vrijblijvende offerte aan voor elke bovenstaande mogelijkheid. Weet u wat uw wensen zijn, vul dan het offerteformulier duidelijk in.

U heeft binnen enkele dagen het kostenplaatje ontvangen voor het laten aanleggen van uw nieuwe vijver in uw tuin.

Mochten er vragen zijn over het offerte formulier dan nemen wij uiteraard nog contact met u op.  Het is uiteraard onze wens u een offerte te doen toekomen die helemaal aan uw wensen en eisen voldoet van uw vijver aanleggen.

Vragen & Antwoorden

Wat kost een vijver aanleggen?

De gemiddelde kosten voor het aanleggen van een vijver zijn geheel afhankelijk van welke soort vijver u kiest en de grootte ervan. Leest uw alles over wat het aanleggen van een vijver kost op deze pagina.

Waar vijver plaatsen?

Een vijver wordt in de meeste gevallen aan de zijkanten van de tuin aangebracht hierdoor behoud u meer loop oppervlakte in de tuin en kunt u evengoed een grote vijver creeren. Leest u hier alles over het plaatsen van een vijver en de kosten ervan.

Hovenier-Gigant
Hovenier-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!