Sinds 1988

Hoe onderhoud je een gazon?

Door goed gazon onderhoud krijgt u mooi groen gras. Goed onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van uw gazon, het gras blijft ook groener en u heeft minder last van mos en onkruid.

Wilt u een mooi en groen gazon in uw tuin, maar hebt u niet de tijd om het zelf goed bij te houden en bent u daarom benieuwd naar wat de kosten van het laten onderhouden van uw gazon zullen zijn?

Leest u op deze pagina alles over het laten onderhouden van uw gazon en het laten onderhouden van uw tuin..

tuin-laten-onderhouden
Mooi groen verzorgd gazon

Wat kost het onderhoud van uw gazon?

De kosten voor het onderhouden van uw gazon kost gemiddeld rond de €45,- per uur. De prijs kan variëren afhankelijk de werkzaamheden u wilt dat verricht moeten worden.

Wij hebben hieronder een prijsoverzicht gemaakt van de meest voorkomende taken.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
Hovenier/tuinman per uur€30,-/ €55,- per uur
Gras maaien€25,-/ €30,- gazon tot 100m2
Gras verticuteren€100,-/ €150,- gazon tot 100m2

Wij hebben ook nog een paar extra opties dat nog niet in de prijs is mee berekend.

 1. Gras afvoeren: €3,- per 25m2 maaien, Het afvoeren van gras dat achterblijft na het maaien.
 2. Verticuteergroen: €6,- per 25m2 verticuteren, Na het verticuteren blijft er rommel achter zoals onkruid of mos, dit moet nog worden afgevoerd.

Stappenplan voor goed gazononderhoud

U kunt uw gazon ook zelf onderhouden, beseft u wel dat het een tijdrovende klus is. Om u een handje op weg te helpen.

Hebben wij een stappenplan voor u opgesteld. Het mooi houden van uw gazon is dus afhankelijk van de tijd die u er in wilt steken.

 1. Maai het gras iets hoger.

  Wanneer u het gras maait is het belangrijk om rekening te houden met de groei. Zo kunt u beter in het voorjaar of najaar en bij hoge temperaturen het gras niet te kort maaien. En als het gras weer begint te groeien dan mag u het gras zeker 2x per week maaien.
  Zorgt u ervoor dat u het gras niet maait wanneer de temperatuur te hoog is, het is heel belangrijk het gras niet extra te belasten tijdens de droogte.

 2. Randen afsteken

  Om het gazon goed te begrenzen is het zeker aan te raden om de randen langs het gras recht af te steken.
  Gebruik een spandraad om een mooie rechte lijn te maken en stee het gras hierlangs af,

 3. Mos bestrijden

  Mos in het gras in een veel komende probleem, maar ook eenvoudig op te lossen. Naast het strooien van kalk voor een optimale zuurgraad van het gras is het mos vaak ook eenvoudig met een verticuteerhark te verwijderen of met een machine.

 4. Kalk strooien

  Het strooien van kalk zorgt ervoor dat het gazon de voedingsstoffen beter opneemt waardoor het gras beter groeit. Het is niet alleen goed voor het tegengaan van mos, maar ook van onkruid. Een te lage PH-waarde zal uiteindelijk alleen kunnen worden voorkomen met het strooien van kalk. Wanneer klak te strooien: Eind Februari begin Maart is de beste tijd om het gazon te kalken. Wel is het belangrijk om eerst de zuurtegraad van de boden te testen en als deze tussen de 5,5 en 6 ligt kun je hier mee starten.

 5. Gazon verticuteren

  Een goed ademend gazon is de basis voor een groen gazon. Wanneer de wortels van het gras niet worden verstikt zal het ook alle voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Het gazon verticuteren is belangrijk om de viltlaag die vaak ontstaat bij verstikking van het gras te verwijderen.
  Let wel op een viltlaag zal altijd in het gras aanwezig zijn en is niets meer dan planaardig afval van mos en onkruid. Maar te veel is niet goed en hierdoor zal het handmatig of machinaal verticuteren noodzakelijk zijn om deze dode laag te verwijderen.

 6. Gazon inzaaien

  Kale plekken kunnen ontstaan wanneer het gras onvoldoende mogelijkheden heeft gehad om te groeien. Er zijn verschillende oorzaken zoals schaduw, mos, onkruid, of te weinig bemesting. Toch zijn deze plekken eenvoudig te hertstellen door hier opnieuw graszaad in te zaaien.
  Gebruik wel het zelfde soort graszaad als het bestaande gras en bevochtig de plekken regelmatig die net zijn ingezaaid.

 7. Gazon bemesten

  Het gazon bemesten is noodzakelijk onderhoud om gedurende het gehele jaar een mooi groen gazon te hebben in uw tuin. U kunt het onderscheid maken tussen organische en minerale meststoffen.
  Organische meststoffen zijn ideaal om de structuur van je grasmat te verbeteren, wel heeft u gras wat meer tijd nodig om de organische meststof optimaal te verwerken.
  Voor een snel resultaat dan kunt u beter een minerale meststof gebruiken maar zult u wat vaker moeten strooien om de werking minder langs is.

 8. Onkruid verwijderen

  Het gehele seizoen zult u voor het onderhoud ook onkruid moeten verwijderen. Verwijder zoveel mogelijk onkruid met de hand. Hiervoor kunt u een onkruidsteker gebruiken.

 9. Besproeien

  Zorg ervoor dat uw gazon het gehele jaar voldoende water krijgt. Natuurlijk zult u in droge periodes tijdens de zomer vaker moeten sproeien dan in natte periodes. Zorg ervoor dat het gazon veel water krijgt. De bodem zal bij droog weer snel volledig uitdrogen. Ook kunt u een automatisch sprinkel systeem plaatsen die bij warm weer automatisch inschakelt.
  Wanneer er een periode ontstaat van extreme droogte is dit zeer schadelijk voor het gazon. Het gras zal snel verdorren en heeft tijd nodig om weer volledig te herstellen.

droom-tuin
Een mooie tuin met een stukje gazon

Schade aan het gazon

Natuurlijk kunnen er altijd problemen ontstaan bij het gazon onderhoud. Zo zijn er onkruiden maar ook insecten die het onderhoud gazon behoorlijk kunnen verstoren.

Emelten

Een emelt is een larve van de langpootmug die wel 200 tot 400 eitjes kan leggen in uw grasmat. De larve zelf kan wel 6 cm lang worden en voeden zich voornamelijk met de wortels van uw gras.

Wanneer vogels doorhebben dat er emelten in uw gras zitten zullen ze naar deze larve pikken en wroeten.

Vaak richten de vogels hierbij behoorlijk schade aan het gazon en is het opnieuw inzaaien of graszoden neerleggen noodzakelijk. Bestrijding kan het beste biologisch met aaltjes of met een chemisch bestrijdingsmiddel.

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van de bladsprietkever en eten ook de wortels van het gras waardoor dit dood gaat. Preventief is het belangrijk dat het gazon in een goede conditie is en het gazononderhoud wordt uitgevoerd. Want is dit niet het geval zal een engerling zich op zijn plek voelen.

Verticuteren van het gras is belangrijk voor een goede door luchting van de grond en lost vaak ook het probleem van engerlingen op.

Rooddraad

Rooddraad is een veel voorkomende schimmelziekte die ontstaat als het gras een tekort heeft aan stikstof. Het ontstaat vooral bij nat en broeierig weer die tot geel / roodachtige kunnen resulteren.

Vaak komt rooddraad alleen voor in een net aangelegde grasmat.

Om rooddraad te bestrijden is het onderhoud van het gras enorm belangrijk. Alle aspecten als beluchting, verticuteren en bemesting zijn noodzakelijk om de schimmel te bestrijden.

Na de winter is rooddraad vaak verdwenen uit het gazon. Dit zal komen door de koude temperaturen van het weer waar de schimmels niet tegen kunnen.

Gazon onderhoud van maand tot maand

Voor een prachtig groen gazon is het belangrijk dat u het hele jaar onderhoud laat plegen. Wij laten u hieronder een overzicht zien per kwartaal.

 • 1e Kwartaal: Januari – Maart
 • Bodemtest voor de juiste PH waarde en het strooien van kalk
 • Bemesten
 • Randen bijwerken
 • 2e kwartaal: April – Juni
 • 2x per week maaien
 • Regelmatig sproeien ivm de droogte
 • Bemesten
 • 3e kwartaal: Juli – September
 • Gras op ong 4 cm maaien ivm de warmte
 • Regelmatig sproeien vooral bij warm weer
 • Bemesten
 • Inzaaien van kale plekken
 • 4e kwartaal: Oktober – December
 • Bemesten in Oktober
 • Verticuteren in November
 • Beluchten
 • De laatste keer maaien eind November

Maak een jaarplanning en zorgt u ervoor dat u niets overslaat. Een mooi groen grasveld heeft te maken met onderhoud van het gazon.

Gras maaien

Welke keuzes bepalen gazon onderhoud prijzen?

Er zijn verschillende factoren die de kosten van het onderhouden van uw gazon bepalen.

Verticuteren of maaien

Maaien: Om uw gazon mooi te houden, dat is het belangrijk dat uw u gazon regelmatig maait. Als het gras te lang wordt dan is het namelijk lastiger om te maaien.

Het groeiseizoen is belangrijk, het laten maaien van uw gazon kost ongeveer tussen de €25,- en de €30,- voor een gazon tot 100m2.

Verticuteren: Na verloop ontstaat er een laag van gedroogde gras, mos , onkruid in 1 woord samengevat viltlaag. Een te dikke laag zal er voor zorgen dat uw gazon zal verstikken en het gras verdringen.

Daarom raden wij een ieder aan om uw gazon ongeveer 2x per jaar te verticuteren. In de maanden maart/april of in augustus/september.

Het laten verticuteren van uw gazon kost ongeveer tussen €100,- en de €150,- voor een gazon tot 100m2.

Wat voor materiaal

Grasmaaier soort voor gazon: Als u uw gazon door een hovenier laat doen neemt hij zijn eigen spullen mee, de kosten van de machines zitten dan ook al bij de prijs inbegrepen, maar de prijs is er wel van afhankelijk.

Als u een klein gazon wilt laten doen, kan het gras makkelijk gemaaid worden met een kleiner soort maaier zoals een loopmaaier, een duwmaaier of een kooimaaier. De kosten van deze apparaten zijn lager dus een hovenier vraagt dan minder per uur.

Als u een grotere oppervlakte wilt laten doen dan wordt er meestal een zitmaaier gebruikt. De kosten van de hovenier worden dan per uur wat hoger omdat deze grasmaaiers duurder zijn.

Elektrische verticuteermachine: Net als bij de grasmaaiers zitten de kosten van de materialen al verwerkt in de prijzen van de hovenier.

Onze hovenier gebruikt een elektrische verticuteermachine bij een vlak en klein oppervlak. Een elektrische verticuteermachine wordt ook meestal door hobbyisten gebruikt.

Een andere variant de benzine-verticuteermachine: Een benzine-verticuteermachine wordt door hoveniers het meest gebruikt.

Deze machines zijn sterker dan de elektrische machines en ze zijn geschikt voor veelvoudig gebruik, dus ze kunnen ook worden ingezet als de hovenier grotere oppervlaktes of gazons met meer oneffenheden moet verticuteren.

En tot slot zelf onderhouden of toch liever een hovenier inschakelen:

Het is belangrijk om het gras geregeld te maaien en het verticuteren moet minimaal 2x per jaar gebeuren. Hier heeft u machines voor nodig en het zal u ook tijd en energie kosten.

Het goed bijhouden van uw gazon is dus heel erg belangrijk. Het is ook verstandig om een hovenier in te schakelen. Een hovenier heeft alle kennis en middelen om uw gazon het hele jaar gezond te houden.

Afhankelijk van de werkzaamheden kost een hovenier ongeveer tussen de €35,- en €55,- per uur.

Hovenier-Gigant
Hovenier-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!