Sinds 1988

Bomen snoeien

Een boom in uw tuin doet uw tuin veel goeds. Bomen geven sfeer, bieden schaduw en beschutting, brengen u in contact met de seizoenen en zuiveren de lucht. Om de bomen in uw tuin of boomgaard gezond te houden, is af en toe uw bomen snoeien verstandig. Laat u een boom volledig zijn gang gaan zonder deze bij te werken, dan wordt hij misschien te hoog. Of kan er op den duur meer kans zijn op problemen. Zieke of afgestorven takken kunnen de gezonde groei namelijk in de weg komen te staan. En een ziekte kan mogelijk overslaan naar de rest van de boom. Door regelmatig bomen te snoeien, houdt u alleen de gezonde delen van de boom over. Zo heeft de boom alle ruimte om sterk en vitaal te blijven.

Ontdek op deze pagina:

  • Waarom bomen snoeien nodig is
  • Welke problemen u voorkomt door te snoeien
  • Wanneer u uw bomen het beste kunt snoeien
  • Uitzonderingen
  • Benodigdheden voor bomen snoeien
  • Stappenplan
  • Kosten bomen snoeien door een hovenier

Ziet u het niet zitten om zelf met de snoeischaar aan de slag te gaan, of heeft u een grote tuin met veel bomen of een boomgaard en kunt u niet bij uw hoogste bomen? Laat dan uw bomen snoeien door onze erkende hoveniers. Zij weten precies hoe ze dit veilig en vakkundig moeten aanpakken. Via ons netwerk vergelijkt u eenvoudig offertes van hoveniers in uw regio en bespaart u op de kosten.

Waarom zou u uw bomen snoeien?

De bomen die in uw tuin staan kunnen in principe wel voor een lange periode zonder al te veel verzorging in vorm blijven. Maar er komt een moment dat u ze wellicht te hoog vindt worden, of waarop er veel afgestorven takken uitsteken. Dat kan een goede reden zijn om de snoeischaar tevoorschijn te halen. Maar bomen snoeien is niet alleen nodig omdat u zelf uw boom in vorm wil houden. Het kan ook aan te raden zijn voor de gezondheid van de boom zelf. Het advies voor de meeste bomen is dan ook om deze jaarlijks bij te werken met de snoeischaar. Zeker de jongere bomen mag u in de eerste jaren een handje helpen . De hoofdtak kunt u aanbinden en zwakkere of beschadigde scheuten kunt u gerust weghalen zodat de rest van de jonge boom een sterke basis kan vormen met gezonde, solide hoofdtakken.  Ook bij oudere bomen kunt u de bloei stimuleren en de boom verjongen door te zware takken weg te snoeien. 

Bomen snoeien voorkomt:
Ziekten: Besmette takken kunnen ziekten verspreiden naar de rest van de boom. Zonder snoei kunnen infecties zich uitbreiden. Waardoor de boom verzwakt en uiteindelijk kan afsterven.

Schimmels: Schimmels nestelen zich vaak in beschadigde of kwetsbare delen van de boom, zoals schuurwonden of zwakke takken. Zonder snoei kunnen deze schimmels zich verspreiden en de boom aantasten, wat leidt tot houtrot en verminderde weerstand.

Een slechte oogst: Bij fruitbomen is snoeien extra belangrijk voor een goede oogst. Zonder snoei groeien er te veel takken, waardoor voedingsstoffen niet goed worden verdeeld. Dit leidt tot kleinere of minder vruchten en kan de bloei in het volgende seizoen verminderen.

Afgestorven takken die uit de boom waaien bij storm: Dode takken breken sneller af en kunnen bij harde wind uit de boom waaien. Dit kan gevaar opleveren voor uw woning, tuin of voorbijgangers. Door tijdig bomen te snoeien, voorkomt u schade en ongelukken.

Afgestorven takken die de groei belemmeren: Dode of zieke takken nemen onnodig ruimte en energie in beslag. Ze kunnen de gezonde takken in de weg zitten, waardoor de boom minder goed groeit. Zonder snoei raakt de kroon dichtgegroeid en krijgt de boom minder licht en lucht. Wat de algehele gezondheid verslechtert.

Een verwaarloosde boom: Een boom kan een tijdlang zonder onderhoud zijn gebleven. Hij groeit dan te groot. Het gewicht van de takken kan de stam doen splijten. Hierdoor verzwakt de boom, wordt hij vatbaar voor ziektes en kan hij uiteindelijk afsterven. Gelukkig is herstel vaak mogelijk. Een ervaren hovenier kan de boom weer verjongen en laten stralen.

bomen snoeien

Wanneer kunt u uw bomen het beste snoeien?

In tegenstelling tot struiken, die u vaak beter in het voor- en najaar kunt bijwerken, is voor de meeste bomen de winter juist de ideale snoeiperiode. In deze tijd verkeren bomen in winterrust en zijn ze kaal. Dit maakt het bomen snoeien makkelijker. U kunt immers zonder bladeren precies zien welke takken verwijderd moeten worden en welke kunnen blijven.

Bovendien helpt een wintersnoei de boom om zich goed voor te bereiden op een krachtige bloei in het voorjaar.

Vuistregels voor het bomen snoeien :

  • Snoei bomen bij voorkeur in de winter – De boom is dan in rust en zonder bladeren ziet u beter welke takken gesnoeid moeten worden.
  • Verwijder niet te veel in één keer – Snoei maximaal een kwart van de kroon per keer om de boom gezond te houden.
  • Begin met dode, zieke of kruisende takken – Dit voorkomt verdere schade. En zo zorgt u voor een evenwichtige gezonde groei
  • Zorg voor extra voeding na het snoeien – Goede bemesting en water helpen de boom sneller te herstellen en sterk uit te lopen in het voorjaar.

Welke bomen moet u niet snoeien in de winter?

Er zijn ook bomen die u beter niet in de winter kunt snoeien, omdat ze in de koude periode ‘bloeden’. Dit betekent dat er sap uit de snijwonden komt. Dit geldt voor esdoorns (Acer), berken (Betula), haagbeuken (Carpinus) en notebomen (Juglans). De zogeheten ABC bomen. Het is beter om deze bomen vroeg in de winter of juist in de zomer te snoeien. Aangezien de sapstroom in de winter op gang komt.

Wat betreft fruitbomen: pitvruchtbomen (zoals appels en peren) kunt u het beste tussen januari en maart snoeien. Dit zorgt over het algemeen voor een betere oogst. Steenvruchtbomen (zoals abrikozen, perziken en kersen) moeten juist na de bloei gesnoeid worden. 

Benodigdheden voor het snoeien van bomen

Wanneer u zelf aan de slag gaat met uw bomen snoeien, is goed gereedschap een must. Het juiste snoeimateriaal zorgt voor een nette snede. U voorkomt bovendien zo schade aan de boom en maakt het werk een stuk gemakkelijker. Hieronder vindt u een overzicht van de benodigde hulpmiddelen per type tak.

Snoeischaar
Voor jonge scheuten en dunne takken tot ongeveer 1 cm dik is een scherpe snoeischaar ideaal. Knip altijd dicht bij een knop of oksel en voorkom wrikken, zodat de wond netjes kan herstellen.

Takkenschaar
Voor dikkere takken die niet met een gewone snoeischaar te knippen zijn, biedt een takkenschaar uitkomst. Kies bij voorkeur een model met lange of telescopische handvatten, zodat u ook takken kunt bereiken zonder direct een ladder te gebruiken.

Snoeizaag of boomzaag
Voor houtige, stevige takken die te dik zijn voor een takkenschaar, is een snoeizaag met een gebogen blad een handig hulpmiddel. Er zijn ook elektrische snoeizagen verkrijgbaar voor extra kracht en gemak.

Snoeimes
Na het bomen snoeien kunnen er ruwe of rafelige randen ontstaan. Met een scherp snoeimes werkt u deze netjes bij, zodat de boom zich goed kan herstellen. Gebruik een speciaal snoeimes met een rond lemmet en maak het na gebruik goed schoon om infecties te voorkomen.

Ladder
Voor hogere takken is een stabiele ladder onmisbaar. Driepootladders zijn ideaal voor bomen met een brede kroon, omdat ze stevig staan zonder dat u ze tegen de stam hoeft te plaatsen. Werk bij voorkeur met iemand samen voor extra veiligheid.

Tip: Zorg ervoor dat uw gereedschap altijd scherp en schoon is. Botte messen of scharen maken rafelige sneden, wat de kans op ziektes en aantastingen vergroot.

Stappenplan voor zelf uw boom snoeien

Leibomen snoeit u als volgt in de winter:
1. Verwijder ongezonde takken: Begin met het weghalen van takken die verwelkt, gebroken of zieke plekken vertonen. Dit zorgt ervoor dat de boom zich beter kan concentreren op de gezonde delen.
2. Verwijder waterloten: Deze snelgroeiende scheuten die vanuit slapende knoppen komen, zullen niet sterk genoeg worden en belemmeren de normale groei van de boom. Snijd ze weg.
3. Verwijder de grondscheuten: Snijd de uitlopers en onregelmatige groei aan de basis van de boom weg. Deze nemen energie weg van de gezonde takken.
4. Beperk de snoei: Snoei niet meer dan een kwart van de takken die bladeren dragen. Te veel snoeien kan de boom te veel stress geven.
5. Schuine snede: Zorg ervoor dat je een schuine snede maakt bij het snoeien. Dit voorkomt dat water in de wond blijft staan, wat rot kan veroorzaken.
6. Snijd bij een gezonde knop: Snoei vlak bij een knop die naar buiten wijst. Zo voorkom je dat de nieuwe scheut in de weg groeit van andere takken. Als je een knoppenpaar ziet, verwijder dan de knop die naar binnen wijst.
7. Houd de snoeischaar goed: Gebruik de smalle kant van je snoeischaar het dichtst bij de knop en knip ongeveer 5 mm boven de knop af voor een schone snede.
8. Verwijder dikke takken voorzichtig: Bij dikke takken is het belangrijk om ze in stappen te snoeien. Zaag eerst de onderkant van de tak in, zodat het gewicht gecontroleerd afkomt. Zaag vervolgens de bovenkant verder van de stam, breek de tak voorzichtig af, en snijd het laatste stukje netjes net buiten de takkraag.

Snijd ruwe randen direct weer glad met een snoeimes. Om infectie en schade aan de boom te voorkomen.

Liever uitbesteden aan een hovenier? Uw bomen snoeien door een hovenier is zeker verstandig als u geen ervaring heeft, niet over het juiste gereedschap beschikt of wanneer het gaat om meerdere hoge bomen of bomen die verwaarloosd zijn en verjongd moeten worden. Onze hoveniers uit ons netwerk zijn professionals met veel ervaring in het tuinonderhoud die u graag helpen. Vergelijk kosteloos offertes en bespaar op uw project.

Partner is bezig met snoeien

Wat kost bomen laten snoeien door een hovenier?

Bomen snoeien valt onder tuinonderhoud en combineert de hovenier vaak samen met andere werkzaamheden. Zoals het onderhouden van uw gazon of het snoeien van struiken.

In dat geval rekent de hovenier vaak een uurtarief. De kosten voor het snoeien van een boom hangen af van het formaat van de boom en de exacte werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.

Kosten bomen snoeien per formaat boom:

  • Kleine boom: € 165 – € 325
  • Middelgrote boom: € 325 – € 500
  • Grote boom: € 525 – € 1.500

Andere kosten rondom boomverzorging

  • Boom kappen: € 450 – € 850
  • Boomstronk verwijderen: € 85 – € 500
  • Boom snoeien: € 165 – € 1.500
  • Boomonderhoud: € 45 – € 75 per uur (hoveniertarief)

Hoe bespaart u op de kosten?

Door offertes aan te vragen bij Hovenier Gigant kunt u kosten besparen door meerdere opties met elkaar te vergelijken. Zo vindt u de beste deal voor het laten snoeien van uw boom of bomen. Bovendien bespaart u op voorrijkosten omdat we erkende hoveniers per postcode koppelen.
Wat verder helpt, om de kosten te verlagen, is het snoeiafval zelf weg te brengen en klein onderhoud van uw tuin verder zelf te doen, zodat de hovenier alleen het grove werk hoeft te doen. Dit scheelt de hovenier tijd.

Daarnaast is het overigens wel in verhouding goedkoper om meerdere bomen tegelijk te laten snoeien, dus werk samen met uw buren of laat zowel de boom in uw voor- als achtertuin, inclusief de struiken, in één keer snoeien.

Veelgestelde vragen

De beste tijd om een boom te snoeien hangt af van de soort. Voor bladverliezende bomen is de late winter of vroege lente, meestal in februari of maart, ideaal, voordat de sapstroom op gang komt. Fruitbomen kunnen in de winter worden gesnoeid voor vormsnoei, terwijl onderhoudssnoei in de zomer plaatsvindt. Coniferen en naaldbomen kunnen het beste in de late zomer of vroege herfst worden gesnoeid. Zomersnoei is ook mogelijk om de groei te beheersen en de vorm van de boom te behouden.

Snoeien is belangrijk om verschillende redenen. Het helpt de gezondheid van de boom te bevorderen door zieke, dode of beschadigde takken te verwijderen, wat de verspreiding van ziekten voorkomt. Daarnaast zorgt het voor veiligheid door gevaarlijke takken te verwijderen die over gebouwen of wegen hangen. Snoeien draagt ook bij aan de groeicontrole en helpt de boom een sterke, mooie structuur te ontwikkelen. Bovendien zorgt het voor meer zonlicht en luchtcirculatie, wat de algehele gezondheid van de boom en de onderliggende beplanting bevordert.

Een boom heeft snoei nodig als je dode, zieke of afhangende takken opmerkt. Ook als de boom te dicht begroeid is en er weinig zonlicht de binnenste takken bereikt, is het tijd om te snoeien. Daarnaast zijn gevaarlijke takken die over een huis, weg of elektriciteitslijnen hangen een duidelijk teken. Ook een ongezonde groei met schurende takken of een scheve vorm kan wijzen op de noodzaak van snoeiwerk.

Overmatig snoeien kan de boom verzwakken en schade veroorzaken. Dit kan leiden tot een verminderde fotosynthese, waardoor de boom minder energie heeft om te groeien. Bovendien kunnen er te veel waterloten ontstaan, wat resulteert in zwakke, snelle scheuten. Grote snoeiwonden kunnen ook de kans op infecties vergroten. In extreme gevallen kan de boom zelfs afsterven als de snoei te ingrijpend is.

Hovenier-Gigant
Hovenier-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!