Sinds 1988

Tuin egaliseren

Bent u van plan uw bestaande verzakte tuin “aan te pakken” en u wilt echt rigoureus en professioneel te werk gaan?

Dan adviseren wij u ons in te schakelen om uw tuin leeg te ruimen en weer egaal en vlak te maken. Egaliseren dus.

Voordat u namelijk uw grote of kleine tuin kunt laten egaliseren van uw nieuwbouw- of bestaande woning, of een deel van de tuin in verband met bijvoorbeeld het aanleggen van een nieuw terras, zal alles uit uw tuin verwijderd moeten worden.

Dus is uw tuin in de loop van de jaren verzakt en is dit een doorn in uw oog? Door uw tuin opnieuw te laten egaliseren zal uw voor -of achtertuin of zelfs uw erf er weer uitzien als nieuw.

Maar wat kost het egaliseren van uw tuin per m2 ( vierkante meter )? En hoe gaat het egaliseren in zijn werk? Leest u op deze pagina alle antwoorden op deze vragen.

vlak-maken-van-tuin
Egaliseren van de achtertuin

Welke werkzaamheden kunnen wij als erkend hoveniersbedrijf voor u verrichten:

Stel dat u een vijver heeft en deze graag wilt laten verwijderen dan kunnen wij deze meteen dicht storten met zand.

Als er in uw nieuwe tuinplannen wensen zijn met betrekking tot een verhoogd terras, dan kunnen wij ook dit gedeelte vullen met ophoogzand.

Wat kost een tuin egaliseren?

Voordat u uw tuin laat egaliseren en om laat ploegen moeten er een aantal dingen gebeuren voordat het omspitten van start gaat!

 • Laat eerst uw tuin uitgraven om een juiste start te maken met de ondergrond. Op deze manier heeft u geen last van zwarte aarde meer in het te egaliseren gedeelte van de tuin.
 • Uitgraven gebeurt tot een diepte van ongeveer 20 cm.
 • Hierna kan het omploegen/ omspitten beginnen en het ophogen van de tuin.

Leest u hier de onderstaande gemiddelde prijzen voor het egaliseren van uw tuin per m2.

TuinwerkzaamhedenGemiddelde kosten per m2
Uitgraven, omploegen en ophogen tuin€ 9 tot aan € 14
Egaliseren tuin ( uitvlakken )€ 1 tot aan € 2
Terugleggen oude bestrating€ 8 tot aan € 17
Ophoogzand aanvullen€ 13 per kuub ( m3 )
verhogen-tuin
Bestraten over een vlakke ondergrond

Vlakke ondergrond voor de bestrating

Als u tegels in uw tuin of op het terras wilt leggen, dan is het vaak nodig om uw grond te egaliseren. Dit houdt in dat u de grond zo egaal mogelijk maakt.

U moet zich alleen niet verkijken op deze klus, want het zal lichamelijk veel van u vragen.

De hoveniers van de Hovenier-Gigant kunnen dit voor u doen.

Wij kunnen de grond gelijk maken en ophogen, zodat u hier uw nieuwe tuintegels vlak kunt neerleggen.

Wij beschikken over het juiste gereedschap om alles uit uw tuin te verwijderen en heeft u wel eens gedacht aan het gemak ….. omdat wij al het tuinafval en de grond onmiddellijk afvoeren.

Dat scheelt u wekenlang groenbakken vullen en aanbieden. Zowel het omspitten van de tuin of het afgraven en egaliseren kan met de hand gedaan worden maar ook machinaal.

Als er ruimte is voor een graafmachine zullen wij hier uiteraard gebruik van maken. Een graafmachine wordt veel gebruikt bij wat grotere tuinen voor het neerleggen van graszoden of tegels.

Waarom een tuin egaliseren?

De meeste mensen gaan over tot het (laten) egaliseren van hun tuin om:

 • Verzakkingen te voorkomen.
 • Nieuwe tuin aanleggen.
 • Tuin renovatie.
 • Aanleggen van een gazon.
 • Bestraten van een tuin.

Egaliseren voor bestrating

Als u van plan bent een nieuw terras aan te laten leggen of uw oprit naar uw bestaande- of nieuwbouw woning te laten herbestraten dan is het van groot belang dat eerst de ondergrond goed wordt uitgevlakt.

De nieuwe bestrating moet natuurlijk vlak komen te liggen zonder hobbels en kuilen. Onder het bestraten van een huis vallen de volgende onderdelen:

 • Oprit van de woning.
 • Tuinterras.
 • Parkeerplaats.
 • Tuinpaden.

Onze hovenier kan uw tuin egaliseren

Wanneer wij de grond egaliseren ( vlak trekken ) , dan maken we uw tuin leeg en spitten we deze helemaal om. Daarnaast kunnen wij ook uw tuin weer opnieuw beplanten of kunstgras aanleggen. Werkelijk alles is mogelijk bij ons.

Als wij uw tuin egaliseren, dan doen wij dit tegen een zeer voordelige prijs. Het is dus ook mogelijk als u een wat kleiner budget heeft. Wilt u meer prijsinformatie?

Neemt u dan contact met ons op. Wij kunnen u dan een uitgebreid advies geven.

Tuin uitvlakken stappenplan

Voor het aanleggen van een nieuwe tuin is het van groot belang dat de ondergrond van de voor- of achtertuin vlak is.

Wilt u een terras aanleggen van tegels of hout lees dan hieronder het volgende stappenplan om zo uw tuin egaal te maken voordat u begint met het opnieuw inrichten hiervan.

 • Zorg ervoor dat uw ondergrond droog is en ga niet in de regen werken. Egaliseren tijdens de regen heeft geen enkele zin. U brengt meer schade aan en het resultaat blijft uit.
 • Verwijder alle rommel zoals stenen en onkruid. Ook boomwortels en takken moeten verwijderd worden ter voorbereiding van het egaliseren. Door de grond eerst af te graven wordt de juiste voorbereiding getroffen. Onze hovenier zal het uitgegraven deel nu met grond of zand vullen om vervolgens te starten met egaliseren.
 • Als de nieuw aangebrachte grond ligt dan moet de grond vervolgens aangedrukt worden met uw voeten of met een speciale roller. Doet u dit niet dan zal de eerste beste regenbui de grond of gazon laten verzakken. Een goed aangedrukte grond is de basis voor de verdere verwerking. Sommige mensen denken dat er een trilplaat gebruikt moet worden voor het “aandrukken”. Doe dit niet omdat de bodem dan volkomen dicht is en er geen planten of gras meer kan groeien.
 • Nu kunt u de grond gaan egaliseren door met een hark, waterpas of machine geheel vlak af te rijen. Afrijen van de grond zorgt ervoor dat bulten en kuilen verdwijnen waar eventueel plassen water in kunnen blijven liggen. Na het afrijen mag u niet meer op de grond lopen totdat de bestrating of graszoden zijn gelegd.
tuin-laten-bestraten
Bestraten na egaliseren

Op welke wijze wordt een tuin met vijver geëgaliseerd?

Als u in uw bestaande tuin een vijver hebt en u wilt deze laten verwijderen dan doen onze hoveniers dit graag voor u. De meest voorkomende manier is om het gat van de vijver te vullen met grof bouwpuin.

Voor het uitgraven van de vijver gebruikt onze hovenier een kleine graafmachine. Als de uitgegraven vijver gedicht is, kan onze hovenier starten met het egaliseren van uw tuin.

Tuin egaliseren voor tegelwerk

Tuintegels geven uw tuin een persoonlijke uitstraling en zijn makkelijk in tuinonderhoud.

Er zijn namelijk allerlei soorten en maten tuin tegels te verkrijgen. U kunt uw tuin bijvoorbeeld een klassieke uitstraling geven met kleine tuintegels.

Kleine tuintegels zijn makkelijk in allerlei vormen te leggen, waardoor u ronde terrassen en kronkelpaadjes kunt laten leggen.

Wilt u een tuin met een moderne uitstraling, dan kunt u kiezen voor de strakke uitstraling van grote tuintegels. U kunt dus tuintegels kiezen die goed bij de uitstraling van uw tuin passen.

Alternatieven

Een tuin of terras wordt niet alleen maar geëgaliseerd voor het betegelen. Ook is een vlak gemaakte tuin belangrijk voor de volgende afwerkingen:

Een vlakke tuin is dus de perfecte ondergrond voor verschillende soorten afwerkingen. Wilt u graag weten wat het egaliseren van uw voortuin of achtertuin gaat kosten?

Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan en ontvang binnen 2 dagen de exacte prijsindicatie.

Belangrijk om te weten…

Wat kost een tuin egaliseren?

Het egaliseren/vlakmaken van uw tuin wordt meestal per m2 berekend. Afhankelijk van het materiaal waarmee de tuin uitgevlakt wordt kan er een prijs worden opgesteld door onze hovenier. Leest u meer over de prijsberekening op onze pagina.

Kan ik zelf mijn tuin egaliseren?

Als u een handige doe het zelver bent is dit mogelijk. Lees hier het stappenplan dat wij voor u hebben opgesteld.

Op welke wijze wordt een tuin geëgaliseerd?

vlak-maken-van-tuin

U leest hier de wijze waarop onze hoveniers een tuin egaliseren. Uiteraard is een en ander afhankelijk van de grootte en de huidige staat van uw tuin.

Hovenier-Gigant
Hovenier-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!