Sinds 1988

Terras aanleggen

Een mooi en goed leefbaar terras is het verlengde van uw woonkamer en de tuin. Laat u een terras aanleggen dan creëert u een gezellige veelzijdige plek in de tuin om in de avonduren lekker te kunnen borrelen.

Leest u op deze pagina alles over de aanleg, de kosten en hoe een stratenmaker of hovenier verschillende soorten terrassen aanlegt.

Een nieuw composiet ( kunststof ), houten of stenen terras in uw bestaande-of nieuwbouw tuin is natuurlijk niet meer weg te denken als u heerlijk wilt genieten van het buitenleven.

Maar wat zijn de kosten van een terras aanleggen en met welke materialen zou dit kunnen?

nieuw-terras-aanleggen
Terras verhoging

Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om een nieuw terras over een bestaand terras aan te leggen, als dit door de jaren heen schots, scheef en verzakt is, en in te richten zoals u wilt.

Omdat de tuin de laatste jaren steeds meer als verlengstuk van het woongedeelte wordt gezien is de keus in terrastegels meer dan aanzienlijk toegenomen.

Uw uiteindelijke keuze heeft natuurlijk alles te maken met uw persoonlijke smaak, uw budget en de sfeer die u wilt bereiken.

Lees op deze pagina alles wat te maken heeft met het aanleggen van een nieuw terras, de prijzen per m2 en de verschillende soorten materialen.

Kosten terras aanleggen

Bij elke tuinklus is er de vraag”‘ Wat gaat dit kosten? De prijs van het laten aanleggen van een terras met tegels of van hout is grotendeels afhankelijk van het aantal m2 ( vierkante meters )

De meeste terrassen die wij tegen komen zijn minimaal 10 m2.

Veel mensen maken tegenwoordig een keuze voor een onderhoudsvriendelijke tuin zodat u daadwerkelijk meer tijd heeft om van uw tuin te genieten in plaats van te onderhouden.

Dit geldt ook voor het aanleggen van een onderhoudsvrij terras. Grote tegels van natuursteen of hardhout zoals bankirai zijn dan ook prima keuzes maar zijn wel van invloed op de kostprijs.

Op een terras van 10 m2 kunt u makkelijk een eettafel en stoelen kwijt en heeft u nog genoeg ruimte over om leuke bloem- of plantenbakken neer te zetten.

We hebben voor u alle kosten duidelijk in kaart gebracht zodat u zelf kunt bepalen of een nieuw terras laten aanleggen van hout of bestrating in uw budget past.

Overigens zijn de onderstaande kosten indicatief maar wij hopen u op deze manier in de gelegenheid te stellen een globale berekening te maken.

Mocht u nog geen idee hebben over de inrichting van uw tuin dan kunt u uiteraard altijd door ons een tuinontwerp laten maken.

De prijs voor het laten maken van een tuinontwerp voor de (her)inrichting van uw tuin liggen tussen de €250,- en €500,- , afhankelijk van de afmetingen van uw tuin.

De kosten waar u rekening mee dient te houden zijn:

Onderdelen terras aanlegGemiddelde prijzen per m2
Terrastegels leggen€ 12 – € 45 per m2
Ophoog- en voegzand€ 40 – € 60 per big bag voor 20 m2
Opsluitbanden aanbrengen€ 2 – € 5 per strekkende meter
Houten terras leggen€ 20 – € 50 per m2
tuin opknappen
Houten terras met zitkuil

Kosten stratenmaker

Uiteraard zijn er genoeg redenen om de bestratingsklus uit te besteden. Het is zeer zwaar werk en vergt nogal wat vakmanschap. Het inhuren van een vakkundige stratenmaker is daarom geen overbodige luxe.

Het gemiddelde uurtarief van een stratenmaker ligt tussen de € 25 – € 35. Of hij kan een prijs per m2 berekenen tussen de € 10 – € 20.

Afhankelijk van hoe moeilijk het is om de bestrating aan te laten leggen (legverband) kan de stratenmaker hieruit een keuze maken. Wilt u graag goedkoop uit wezen?

Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan en wij zullen u binnen een mum van tijd een prijsindicatie via de mail toesturen.

Prijsinformatie terrasaanleg

Als u graag uw oude terras wilt vervangen voor een nieuw terras dan is het uitgaan van de gemiddelde prijzen erg lastig.

Als u echt wilt weten wat het aanleggen van een terras in uw tuin gaat kosten door een hovenier of stratenmaker dan is het van groot belang dat u de prijzen gaat vergelijken met verschillende hoveniersbedrijven.

Hierdoor profiteert u van de volgende onderdelen:

 • Prijsinformatie gericht op uw eigen tuinwensen.
 • Vrijblijvende offerte.
 • Door meerdere offertes te vergelijken bespaart u wel tot 40% op de terrasklus.

Elke hovenier of stratenmaker hanteert namelijk verschillende prijzen. Dit prijsverschil kan zomaar oplopen tot 40%.

Daarom geven wij het advies om de uitgebrachte offertes met elkaar te vergelijken en hieruit op te maken dat u niet teveel gaat betalen voor het aanleggen van uw terras.

Kies altijd voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding! Bij de Hovenier-Gigant vraagt u uw terras offerte snel, gratis en geheel vrijblijvend aan.

Let ook goed op de voorwaarden zoals het recht op garantie over de uitgevoerde werkzaamheden mocht er onverhoopt iets mis gaan.

aanleg-van-houten-terras-
Houten terras aanleggen

Ervaren hoveniersbedrijf

Voor het aanleggen van een houten, composiet, of keramische tegels op het nieuwe terras kunt u de Hovenier-Gigant inschakelen. Als zeer ervaren hoveniersbedrijf zijn wij werkelijk van alle markten thuis.

Naast onder meer het planten en beplanten van uw voor- of achtertuin, kunnen wij voor u bijvoorbeeld een mooie zithoek metselen op uw nieuwe terras.

Dit doen wij ook tegen een zeer voordelige prijs. Bij ons heeft u overigens de keuze uit diverse soorten tegels en verschillende houtsoorten.

We zullen u een klein overzicht geven van de meest gebruikte materialen:

 • Terras met tegels.
 • Terras met bankirai hout.
 • Terras met houten vlonders.
 • Terras met klinkers.
 • Natuurstenen terras.
 • Blauwe hardsteen.

Aanleggen van het terras

Het kan zijn dat er een een boomstronk in de weg staat wanneer u een terras wilt aanleggen, ook het verwijderen van een boomstronk is een klus die wij kunnen uitvoeren ter voorbereiding van een aan te leggen terras.

Wanneer u niet zeker weet of u een terras wilt met tegels of hout of dat u liever goedkoper uit wilt zijn dan is een goed alternatief grind of kunstgras.

Ook dit heeft weinig onderhoud en brengt wel wat groen in de tuin.

Uw persoonlijke smaak is het belangrijkste bij het inrichten van uw tuin.

Misschien gaan uw gedachten uit naar een houten terras laten aanleggen of heeft u binnen plavuizen en wilt u tegels in dezelfde kleur waardoor uw woonkamer naadloos overgaat in uw tuin. Rust en ruimte!

Hoe legt u een terras bestrating aan?

Lees hier de juiste werkwijze voor het aanleggen van uw tuinbestrating zowel voor een grote als kleine tuin en volg ons stappenplan.

Benodigde tijd: 3 dagen.

Leest u hier het stappenplan hoe u zelf een terrasbestrating aan kunt leggen:

 1. Het inmeten van uw tuin:

  Om exact te achterhalen hoeveel m2 u nodig heeft om het terras aan te leggen kunt u beter van tevoren de tuin met behulp van een rolmaat inmeten.

 2. Teken een plattegrond:

  Om een goed overzicht te kunnen krijgen van de daadwerkelijke maten van de tuin is een plattegrond op schaal getekend wel zo makkelijk.

 3. Uitzetten van het terras:

  Om te zien hoe het terras komt te liggen kunt u het beste een aantal paaltjes in de grond slaan op de juiste maat om zo te kunnen zien hoe groot het nieuwe terras wordt.

 4. Uitgraven:

  Voordat u gaat bestraten is het verstandig de eerste 15 cm van de tuingrond uit te graven om hier nieuw stopzand ( schelpenzand ) te kunnen plaatsen.

 5. Egaliseren van uw tuin:

  Maak de ondergrond vlak met een houten lat en waterpas zodat uw tuin geëgaliseerd is en vlak wordt.

 6. Bereken van m2, tegels, en klinkers:

  Uiteraard is het belangrijk om van te voren exact te weten hoeveel m2 tuin klinkers of tegels u nodig heeft om uw nieuwe terras aan te leggen.

 7. Terras op afschot aanleggen:

  Als u geen last wilt hebben bij heftige regenval van water op uw terras leg deze dan op afschot. Het terras loopt dan iets schuin af zodat het regenwater de kant op moet lopen waar u wilt.

 8. Invegen van zand of fijn grind:

  Als de terras bestrating eenmaal is neergelegd kunt u de naden tussen de tegels invegen met zand of met fijn grind.

Composiet-terras-aanleg
Composiet terras

Kosten terrasbestrating aanleggen

De kosten van een grote of kleine terrasbestrating beginnen al vanaf € 10,- per m2 , maar kan oplopen tot  € 40,- per m2.

De kostprijs hangt af van de soort stenen die u laat leggen.

Als u kiest voor het laten aanleggen van een terras met tuintegels dan zult u weinig onderhoud hieraan hebben.

Tegels zijn in alle maten en kleuren te verkrijgen en u kunt verschillende legmotieven bedenken (of wij) voor het laten bestraten van uw tuin.

De gemiddelde prijs voor een terras bestraten per m2 van veel gekozen sierbestrating ( tegels ) ziet u hieronder:

SoortGemiddelde prijzen per m2
Koppelstones laten leggen€ 10,- tot aan € 20,-
Betonbestrating laten leggen€ 15,- tot aan € 30,-
Flagstones laten leggen€ 20,- tot aan € 30,-
Waaltjes laten leggen€ 25,- tot aan € 35,-
Natuursteen laten leggen€ 30,-  tot aan€ 60,-

Bestrating laten leggen in de voortuin of achtertuin van uw bestaande of nieuwbouwhuis vraagt om een goede gestabiliseerde egale ondergrond. Een stratenmaker gebruikt hiervoor geel zand, ook wel ophoogzand of opvulzand genoemd.

Daarnaast wordt uw bestrating na het leggen met speciaal voegzand dicht geveegd cq gevoegd.

Terras aanleggen met hout

Omdat hout een sfeervolle uitstraling geeft op terrassen wordt er tegenwoordig veel gebruik van gemaakt. Uiteraard ligt de duurzaamheid van tegels vele malen hoger en is hier weinig tot geen onderhoud aan nodig.

Echter gaat hardhout jarenlang mee als u dit jaarlijks wat onderhoud geeft. Een houten terras wordt geplaatst met antiworteldoek, houten steunbalken, hardhouten planken en Rvs schroeven.

We zullen u nu laten zien wat de gemiddelde prijs is voor het laten aanleggen van een houten terras per m2:

Soort houtGemiddelde prijs per m2
Hardhout€ 55 – € 110,-

Composiet terras aanleggen

Composiet is een geperst materiaal dat van een harde kunststof is gemaakt en geeft de uitstraling van hout.

Een terras aanleggen met delen of terrasplanken van composiet geeft u jarenlang plezier van uw buitenterras zonder dat u enig onderhoud hoeft te plegen.

Het grote voordeel van composiet is dat u makkelijk met uw blote voeten over de composiet vlonder planken kunt lopen zonder dat u een splinter in uw voet krijgt.

Als u kiest voor een terras aanleg van composiet dan kiest u voor kwaliteit met een zeer lange termijn oplossing!

houten-terras-aanleggen
Houtcomposiet

Terras aanleggen op een plat dak

Woont u in een appartement of heeft u een huis met een plat dak en een daktuin? Dan kunt u ervoor kiezen om een houtcomposiet of hardhouten terras aan te leggen.

Op de eerste verdieping van een woning dient er wel rekening gehouden te worden met de dakbedekking in verband met eventuele lekkage.

Verstandig is om rubberen beschermingsmatten te gebruiken onder het nieuwe aangebrachte houten of composiet terras.

De meeste platte daken worden met grind aangelegd zodat ze beloopbare daktuinen zijn.

Echter krijgt grind snel last van mos en alg en zal op ten duur zijn kleur verliezen.

Een terras op een plat dak van hout of composiet heeft hier nauwelijks last van en blijft jarenlang mooi.

Bespaar op het terras aanleggen!

Terras aanleggen wat kost dit? Dit doen wij op een zeer deskundige wijze. Of dit nu bij een nieuwbouw appartement is of een vrijstaande woning.

Wij zorgen ervoor dat wij keurig en netjes uw terras aanleggen, dat helemaal past bij de stijl van uw bestaande- of nieuwbouwwoning. U zult dan ook nog jarenlang kunnen genieten van uw stenen of houten terras, zonder dat u hier veel onderhoud aan heeft.

Wilt u meer informatie over de kostprijs? Neem dan gerust contact met ons op of vraag online vrijblijvend een offerte aan zie hier meer informatie.

U kunt gebruik maken van het offerteformulier dat u aan de rechterzijde aantreft. Zo komt u meer te weten over onze betaalbare richt prijzen voor het aanleggen van een nieuw terras.

Vragen en antwoorden

Wat kost het aanleggen van een terras?

De prijs van het aanleggen van een terras is mede afhankelijk van het aantal m2 dat u wilt aanleggen en de materiaalkeuze . Meer info leest u op deze pagina.

Hoe leg je een houten terras aan?

Er zijn twee mogelijkheden voor het aanleggen van een terras: de eerste is het zelf uitvoeren van de klus, hiervoor is wel enige vakbekwaamheid en kennis nodig. Een andere optie is het inschakelen van onze hovenier. Leest u meer over de kosten van een hovenier op deze pagina.

Wat kost een goedkoop terras aanleggen?

Het aanleggen van een goedkoop terras begint bij een goed plan. Onze hovenier kan u hierbij zeer goed van dienst zijn, tegen een zeer scherpe prijs. Leest u hier meer over hoe goedkoop wij uw terras kunnen aanleggen.

Wat heb je nodig om een terras aan te leggen?

Leest u op deze pagina ons stappenplan waarin wij u uitleggen wat u nodig heeft om zelf een terras aan te leggen.

Hovenier-Gigant
Hovenier-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!