Sinds 1988

Kleine tuin aanleggen

Heeft u een kleine tuin? En wilt u deze kleine tuin aanleggen omdat de tuin achterstalligonderhoud heeft? Dan zijn de mogelijkheden bij een kleine tuin groter dan u denkt. Ook voor de wat kleinere tuinen zijn er genoeg leuke manieren te bedenken om deze een tuin metamorfose te geven.

Leest u op deze pagina alles een kleine tuin aanleggen, de gemiddelde prijzen en alle inspiratiemogelijkheden.

kleine tuin aanleggen
Kleine tuin aanleg

Wat kost het aanleggen van een kleine tuin?

Wat zal een kleine tuin laten aanleggen gaan kosten? U kunt rekening houden met de kosten voor een kleine tuin aanleggen tussen de € 40 en € 90 per m². Dit is uiteraard wel afhankelijk afhankelijk hoe u deze wilt inrichten. Zo zijn de gemiddelde kosten onderverdeeld in de tuinaanleg prijzen en de kosten van het tuinontwerp.

Wilt u een tuinhuisje laten plaatsen of een hardhouten terras laten aanleggen dan zal de prijs natuurlijk oplopen. Wilt u een goedkope tuin aanleggen? Kies dan voor een wat simpelere inrichting. Leest u hieronder de gemiddelde prijzen voor het aanleggen van een wat kleinere tuin.

Soort tuinaanlegGemiddelde prijs
Tuin laten ontwerpen€ 350 tot € 700
Beplanten Vanaf € 300,-
Hovenier inhuren€ 35,- tot € 50,- per uur

Welke keuzes heeft u nog meer?

Uiteraard zijn er vele keuzemogelijkheden om uw kleine tuin een opknapbeurt te geven of opnieuw aan te leggen. lees hieronder wat u nog meer kunt doen:

Tuinideeën Gemiddelde prijs per m²
Gras aanleggen€ 5 tot aan € 9
Beplanting aanleggen€ 11 tot aan € 25
Straatwerk aanleggen€ 40 tot aan € 120
Houten vlonders aanleggen€ 60 tot aan € 120
Schutting plaatsen€ 25 tot aan € 250 (per deel)
Tuinverlichting aanleggen€ 70 tot aan € 400
Tuinhuisje plaatsen€ 200 tot aan € 3.000
Tuin ophogen€ 200 tot aan € 800
Tuin egaliseren€ 150 tot aan € 300

Mocht u dus een kleine tuin hebben dan is hier wat minder ruimte om alle ideeën van een tuinarchitect uit te werken. Belangrijk is om vooraf goed te weten hoe u de kleine tuin wilt laten aanleggen door onze hovenier. Kiest u voor een tuin die onderhoudsvrij is of wilt u juist een tuin vol met prachtige groene planten?

Leest u hieronder verschillende kenmerken van de wat kleinere voor-en achtertuinen:

Soort tuinWelke kenmerken
Kleine landelijke tuin aanleg– Een wat open tuin met gras en planten
– Ronde vormen door de juiste planten
– Rustige indeling met wat grind
Kleine moderne tuin aanleg– Meer ingedeeld met planten en straatwerk
– Tuin zonder gras aan te brengen
– Strakke lijnen en vormen
– Mooie strakke tuinmeubels
Kleine Engelse cottage aanleg– Mooie bloemen en planten
– Een klein wat kleiner grindpad door de gehele tuin
– Rustig ingedeeld
Kleine Japanse tuin aanleg– Mooie strakke lijnen met stenen of wit grind
– Strakke aanleg tuin, met planten en struiken
– Aanbrengen van grote stenen en bamboe planten
Ander soort tuinenKenmerken
Kleine onderhoudsvriendelijke tuin aanleg– Los ingedeelde tuin met verschillende stijlen
– Veel grind en bestrating toegepast
– Sterke planten en mooie groene planten
Kleine kindvriendelijke tuin aanleg– Rubberen tegels en veel gras
– Open ruimte met een speeltoestel

Stappenplan kleine tuin aanleggen

Benodigde tijd: 3 dagen.

Eigenlijk kun je een kleine tuin aanleggen vergelijke met de aanleg van een grotere tuin. Maar uiteindelijk is het wel een stuk minder werk. Ook de keuze in het maken van het tuinontwerp is belangrijk omdat niet alles in een wat kleinere tuin past. Leest u hier de verschillende stappen voor het aanleggen van een kleine tuin:

 1. Ontwerp bepalen


  Uw wensen zijn erg belangrijk voor onze hovenier. U kunt van te voren een tuinschets maken die geheel bij uw wensen past. In het uiteindelijke tuinontwerp tekent onze hovenier dan alle details uit. Het is namelijk bij een kleine tuinaanleg belangrijk om hiervan het juiste beeld te krijgen. De ruimte in de tuin is maar beperkt maar toch wilt u dat u uw tuin zo efficient mogelijk inricht.

  3d tuinontwerp

 2. Oude tuin leeghalen


  I uw gehele tuinontwerp af? Dan gaan we beginnen met de huidige tuinaanleg. Uw tuin laten leeghalen kost gemiddeld tussen de € 30 en € 50 per uur. Onze hovenier haalt dan alle bestrating, en begroeiing weg. Op deze manier is de kleine tuin gereed voor het aanleggen.

  tuin-leeg-halen

 3. U tuin laten aanleggen


  Nu de gehele tuin leeg is gehaald en is voorbereid op de aanleg kan de hovenier beginnen met het opknappen van de tuin. Onze hoveniers zullen eerst de wat grotere objecten zoals bomen en planten plaatsen. Hierna worden de schuttingen geplaatst en de bestrating aangelegd. Nadat er wat zicht komt in de nieuwe tuin zullen de grindpaden en het terras worden aangelegd. Als laatste zal onze hovenier de planten en bloemen op hun plek zetten.

Bij het aanleggen van een kleine tuin wilt u natuurlijk alle ruimtes zo goed mogelijk benutten. Ga ook voor de wat kleinere tuinen op zoek naar de juiste inspiratie. Bekijk de sfeer die u wilt creëren en de materialen die u graag laat voorkomen in uw kleine tuin. Leest u deze leuke tips door om de wat kleinere tuin leuk in te delen:

1; Laat uw tuin groter lijken dat hij is

Als uw tuin niet groot is dan wilt dit niet zeggen dat hij niet groot kan lijken. Met deze handige tips ziet je tuin er al snel een stuk groter uit.

 • Pas hoogte verschil aan zodat u uw tuin niet in een keer kunt inschatten. Zo ziet uw tuin er al snel een stuk groter uit. Laat bijvoorbeeld een paar trappen maken tussen verschillende delen van de tuin.
 • Door het gebruik van verschillende kleuren verander je het complete beeld van de tuin. Als u de achterkant van de tuin wat donkerder maakt dan de voorkant zal de tuin een stuk dieper lijken. Dit kunt u doen door een schutting te plaatsen of een wat donkere klimop.
 • Leg een houtenterras aan in de lengte in plaats van de breedte. Zo creëert u meer lengte. Dit geld ook voor de schuttingplanken. Liggende schuttingplanken laten uw tuin een stuk ruimer lijken dan dat hij in werkelijkheid is.

2; Verticaal tuinieren

Door vele aspecten verticaal te plaatsen creëer je snel veel meer ruimte. Deze technieken worden vaak toegepast bij de wat kleinere stadstuin. Zo plaatsen wij de planten in verticale bakken tegen de muur of schuttingen. Door de verticale plaatsing maak je de wat kleinere tuin visueel langer.

Het verticaal tuinieren is voor verschillende soorten planten geschikt. Mocht uw tuin weinig zon hebben dan kunt u bijvoorbeeld denken aan planten zoals varens of bamboe. Als uw tuin veel zon bevat dan kunnen er prachtige bloemen zoals viooltjes, aardbeiplantjes of maskerbloemen geplaatst worden

3; Bijdrage leveren aan de natuur

Ook een kleine tuin kan veel betekenen voor de natuur. In een omgeving bijvoorbeeld midden in de stad hebben insecten en sommige vogels het erg moeilijk. Door in u kleine tuin wat leuke bloemen en planten te plaatsen kunnen deze diertjes het wat makkelijker overleven. Draag wat bij aan de natuur ook in een wat kleinere tuin.

Hovenier-Gigant
Hovenier-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!